Det er ikke kun i Danmark, man står skulder ved skulder. Også Nicaragua har på det seneste været ramt af en omfattende konflikt.

af Valentina Chavez

MANAGUA, Nicaragua. I midten af april præsenterede regeringen sin plan om højere bidrag til den sociale sikringsordning  (INSS) fra lønmodtagere og arbejdsgivere samt lavere pension (5 procent) til nuværende pensionister. Denne plan havde ikke været forhandlet med hverken fagbevægelsen eller arbejdsgivernes organisationer.

 

Korruption
Planen ville resultere i, at pensionister ville få 500 cordobas mindre om måneden. Det svarer til 100 kr. Man regner med, at de fundamentale leveomkostninger (canasta basica) er på ca. 3000 kr. (15000 cordobas) om måneden, pensionen har hidtil været på det halve. Så 100 kroner kan mærkes.

 

Reformen er udtryk for, at INSS er på fallittens rand. Der mangler ca. 200 millioner US-dollars. INSS er anklaget for korruption. Det er blevet lænset for midler af Ortega-regeringen og et efter sigende meget urealistisk antal politisk ansatte. Med sit ensidige dekret brød Ortega med sin ellers mest trofaste allierede de senere år, arbejdsgiverforeningen COSEP.

 

Tirsdag den 17. april begyndte demonstrationerne mod regeringens plan. Det var unge studerende, der startede protesterne. Bevægelen på universiteterne kalder sig Movimiento Juvenil de 19 de Abril. De blev hurtigt bakket op af pensionister og almindelige lønmodtagere.

 

Tåregas og gummeikugler
Regeringens reaktion var først at møde demonstranterne med tåregas og gummikugler. Torsdag eskalerede protesterne, da politiet blev sat ind med tåregas og senere skarpe skud. Der blev skudt ind på universitetsområder, hvor de studerende havde søgt tilflugt, og politiet brugte unødvendig megen vold. De blev støttet af Juventud Sandinista (ungsandinisterne), Sandinistpartiets ungdomsafdeling, der er en mellemting mellem en politisk ungdomsorganisation og en semikriminel voldsbande, der iført styrthjelme slår ned på journalister og demonstranter. Det har fået fredelige demonstranter til at flygte ind på f.eks. universiteter og rådhuse, hvor der så er blevet skudt med skarpt på dem på grund af “ulovlig indtrængen”.

 

Offentligt ansatte blev tvunget til at deltage i manifestationer til fordel for regeringens og deres indgreb. Flere uafhængige tv kanaler fik frataget deres muligheder for at sende efter ordre fra regeringen. Urolighederne førte til ca. 30 døde, da de kulminerede fredag aften. En journalist fra den sandinistiske tv-station Kanal 6 blev skudt i Bluefields, mens han interviewede en demonstrant.

 

“Livstræer” i brand
Lørdag var der store stille manifestationer i flere byer i forindelse med begravelsen af de døde.  Der blev sat ild til flere af de berømte “livstræer” (metaltræer fyldt med LED-lys) i hovedstaden, andre er blevet væltet. Og unge studerende er nu i gang med at plante levende træer i de huller, der er opstået. Dette ses blandt andet som en reaktion på, at der i perioden 3.-16. april var en meget stor skovbrand i Indio-Maiz-regnskoven. I den forbindelse så regeringen passivt til og sagde nej tak til hjælp fra costaricanske brandmænd. Regnskoven, der også omtales som landets lunger, har mistet 57 km2 skov.

 

I løbet af weekenden var der stormløb på et stort supermarked (Maxi Pali) og flere andre butikker i Managua. Mange mener, at politiet står bag, og at betjentene hjalp med at tømme butikkerne for at miskreditere de demonstrerende.

 

Ortega trækker dekretet
Mandag den 23. april aflyste Ortega så dekretet efter en mere end 1 time lang tv-transmitteret tale til folket. Under talen og ved flere udtalelser er det tydeligt, at hæren har været uenig i regeringens/politiets voldelige fremfærd. Mandag marcherede over 100.000 fredeligt mennesker i hovedstaden og tilsvarende mange i rigtig mange større byer. De kalder sig “den store minoritet”, fordi Ortega-familien har udtalt, at det var en lille gruppe kriminelle slyngler, der protesterede. Marcherne krævede fred og demokrati.

 

Ny æra?
Der er i ugens løb blevet fængslet mange, og over 40 er meldt savnet. I går blev mange af de fængslede løsladt. Det var tydeligt, at de havde været udsat for brutal vold under arrestationen, og nogle af de forsvundne er fundet i lighuset. Andre er stadig ikke fundet.

 

Der er masser af fakenews i omløb, og det er svært at orientere sig: udenlandske medier og en avis her skrev 22. april, at militæret var sat in i Estelí. De viste billeder af tanks, som stammede fra hærens jubilæum for 8 år siden. Ved selvsyn kunne jeg konstatere, at der kun var soldater på rådhuset. Der er nu [den 26. april]  tale om 63 dræbte, og 15 er stadig forsvundet – nogle siger, at “Daniel y Somoza son la misma cosa” [samme sag, red] og er imod “kommunismen”. Andre siger, at de er sandinister dybt i hjertet, men ikke danielister. 19-april-bevægelsen er altså ikke entydig.

 

Situationen er derfor langt fra stabil, selvom de katolske bisper nu tilbyder at mægle. Mange kræver Ortegas afgang, og hvis disse demonstrationer slutter sig sammen med bønderne i anti-kanalbevægelsen, kan Nicaragua stå på tærskelen til en ny æra.

 

 

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com