content-picture.php

Solidaritet fra ind- og udland fik den peruanske bondeleder Hugo Blanco løsladt. Han var arresteret i forbindelse med en jordbesættelse af den oprindelige befolkning.

af Åge Skovrind

Hugo Blanco blev anklaget for at have tilknytning til en jordbesættelse, som indianske bønder gennemførte i Cuzco, Peru. Bønderne blev kørt væk fra marken og blev anklaget for ”modstand mod myndighederne”. Hugo Blanco selv var ikke en gang til stede ved besættelsen, men blev også pågrebet.

Hugo Blanco er 73 år og kendt både i Peru og internationalt for sin kamp til fordel for de fattigste og især den oprindelige indianske befolkning. Derfor gik der øjeblikkeligt en kampagne i gang for at få ham løsladt.

I 1960’erne var han leder af et bondeoprør i Cuzco-området i Peru. Han blev fanget af militæret og idømt 25 års fængsel. I 1976 blev han løsladt og udvist til Sverige efter en omfattende international solidaritetskampagne.

I 1978, da militærdiktaturet var i gang med at forberede overgang til civilt styre, vendte han tilbage og var med til at danne det Revolutionære Arbejderparti (PRT) som den peruanske sektion af Fjerde Internationale. Han blev valgt til parlamentet for venstrefløjs-koalitionen FOCEP, og sad senere i det peruanske Senat for enhedspartiet Partido Unificado Mariateguista (PUM) frem til 1992, hvor han flygtede til Mexico of fik asyl, i kølvandet på Alberto Fujimoros statskup og indførelse af undtagelsestilstand i Peru.

Nu er Hugo Blanco midlertidigt løsladt, og i et brev takker han alle, som har krævet ham fri. Han skriver, at besætterne har papirer, som beviser, at jorden tilhører dem, og at ejeren af den ranch, der ligger på marken, beordrede politiet til at mishandle besætterne: ”en ordre som politiet velvilligt adlød”.
Med forundring konstaterer Hugo Blanco, at han selv blev arresteret på grund af ”vold og modstand mod myndighederne”, trods at han ikke var til stede, da besætterne blev ført bort.

Hans sag er endnu ikke afsluttet, men, skriver han, nu er hele landsbyen i oprør, og han bliver ofte bedt om at deltage i kampen mod angreb på den oprindelige befolkning og at koordinere et forsvar.

”Jeg lover at fortsætte den 500 år gamle kamp mod undertrykkelsen af vort folk, indtil mit sidste åndedrag,” slutter Hugo Blanco sit takkebrev.

Hele Hugo Blancos brev er oversat til engelsk på International Viewpoints hjemmeside.

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com