McDonald´s ansatte i Storbritannien, som er beskæftiget i kædens egne restauranter, har fået den største lønstigning i 10 år med virkning fra den 22. januar 2018.

af Leif Mikkelsen

Medlemmer af Bakers, Food and Allied Workers Union (BFAWU) gik i strejke i september sidste år for højere løn og mod dårlige arbejdsvilkår samt mobning og chikane. Strejkerne startede i Crayford og Cambridge.

 

Belønningen kommer nu. De har vundet en betydelig lønstigning ikke kun for sig selv, men også for alle McDonald’s ansatte i Storbritannien. BFAWU’s generalsekretær Ronnie Draper hyldede lønstigningen og sagde:

 

“Når folk siger, at vi ikke opnår noget ved at strejke, så skulle de kigge på de forandringer, der finder sted i McDonald’s. Disse modige arbejdere har udfordret Verdens næststørste arbejdsgiver – og vundet.

 

Labours leder Jeremy Corbyn lykønskede også arbejderne og fagforeningen med deres sejr i en tweet:

 

”Tillykke til de ansatte i McDonald’s og BFAWU med lønstigningen, men kampen for 10 pund (85 kroner, red.) i timen er ikke forbi. Vi opnår mere ved at stå sammen end hver for sig. Det er derfor, at alle bør være medlemmer af en fagforening.”

 

Udnyttelse

Imidlertid fortsætter de lave satser til unge mellem 16 og 25 år, der mindst skal have 8 pund i timen. De vil stadig få  mindre, end deres kolleger over 30 får. Derudover er aftalen ikke gældende for franchisedrevne restauranter, som udgør 65 procent af restauranterne i Storbritannien. De vil stadig selv fastsætte deres lønsatser.

 

Derfor vil BFAWU forsætte med medlemsorganisering i restauranter i hele landet for at sikre de ansatte 10 pund i timen, anerkendelse af fagforeningen og fair behandling.

 

Artiklen bygger på artikel The Socialist (UK) samt oplysninger i Morning Star og The Independent .Se tidligere om strejken i Socialistisk Information: Not loving it (8. september 2017) og Mc Donalds-strejke starter på ny. (1. december 2017)

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com