Valgkommissionen Honduras har officielt erklæret Juan Orlando Hernandez fra det regerende Nationale Parti som vinder af præsidentvalget den 24. november. Men oppositionens kandidat Xiomara Castro siger, at der foregik svindel på flere valgsteder.

af Åge Skovrind

Hun er gift med Manuel Zelaya, som blev afsat fra præsidentposten ved et kup i juni 2009. Hun stillede op for partiet LIBRE, Friheds- og Genskabelsespartiet, som blev grundlagt af den Nationale Modstandsfront, som forener mange af de grupper, der var modstandere af kuppet.

Valgkommissionen har erklæret, at der er tale om en ”uigenkaldelig” sejr for kandidaten fra det Nationale Parti. Med 99 procent af stemmerne optalt er det officielle resultat, at Hernandez fik 37 procent, mens Castro opnåede 29 procent.

Vestlige regeringer har været hurtige til at rose afstemningen, og det amerikanske udenrigsministerium lykønskede " folket i Honduras for deres stærke deltagelse " i valget.

I modsætning hertil kræver Xiomara Castro en genoptælling og hævder, at optællingslister blev ændret, at der er medtalt stemmer afgivet af afdøde personer eller personer, som ikke mødte frem på valgstederne, og at valgstederne blev utilstrækkeligt overvåget. Søndag den 1. december marcherede tusindvis af LIBRE-tilhængere gennem hovedstaden Tegucigalpa for at protestere mod valgsvindel.

Dagen før blev en af partiets aktivister, José Ardon, kidnappet og fundet myrdet få timer senere. Han var leder af en bikergruppe, som havde skabt folkelig opbakning til Zelaya og hans kone efter kuppet.

Christian Juhl valgobservatør
Enhedslisten har et samarbejdsprojekt med LIBRE, og Christian Juhl fra Enhedslisten var derfor i Honduras som valgobservatør. Den 26. november skrev han blandt andet:

”Der er uregelmæssigheder ved valgstederne, men angiveligt mindre end ved tidligere valg. Nogle steder er militæret til stede i valglokalet, selvom det er forbudt. Andre steder meldes der om handel med stemmer. Borgmesteren i den næststørste by San Pedro Sula tilbyder 100 USD pr. stemmeseddel – og truer med at konfiskere folks ID-kort.Ved et valgsted kan en vælger helt åbenlys ikke finde ud af, hvilket ID-kort han skal bruge – han har nemlig 2 med. Ved andre valgsteder er der kun valgtilforordnede fra de 2 store partier National og Liberal.”

”Der har været diskuteret heftigt, om der kan laves svindel ved EDB-overførslen af stemmer fra valgstederne til valgkommissionen TSEs hovedcenter. Kun de 2 gamle partier og kristendemokraterne sidder i valgkommissionen og har dermed indsigt i computernes programmer. Et andet problem er, at der på mange valgsteder slet ikke er strøm, så her kan man ikke melde ind ad den officielle vej."

USA støttede kuppet mod Zelaya og det regime, der efterfølgende satte sig på magten. Den nuværende præsident Porfirio Lobo vandt valget i juni 2009 overvåget af kupmagernes myndigheder, hvor størstedelen af oppositionen nægtede at deltage, og mange latinamerikanske stater nægtede at acceptere resultatet, men det blev hurtigt anerkendt af EU og den amerikanske regering.

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com