Efter en seks uger lang strejkebølge lykkedes det Alliancen mod Udbytning i Guadeloupe at få opfyldt de fleste af de krav, som de havde kæmpet for i en historisk kamp mod de lokale arbejdsgivere og den franske regering.

af Åge Skovrind

Alliancen er en unik paraplyorganisation, som samler 46 forskellige faglige, politiske, kulturelle og sociale organisationer. i centrum står Guadeloupes faglige landsorganisation UGTG.

7. marts marcherede 30.000 gennem gaderne i hovedstaden Pointe à Pitre for at fejre den foreløbige sejr.
Det startede som en protest mod forhøjede benzinpriser, men udviklede sig til en mere bred bevægelse for bedre sociale leveforhold. Største delen af erhvervslivet, skoler og offentlige kontorer var lukket ned i løbet af den historiske kamp.

Bevægelsen stillede ikke mindre end 150 konkrete krav. Blandt disse var: højere løn og flere sociale rettigheder, lavere skat og priser på dagligvarer og transport, socialt boligbyggeri, miljøforbedringer, erhvervsuddannelser, førsteret til den indfødte befolkning ved ansættelser, stop for fyringer, arbejderindflydelse på ledelsen, faglige rettigheder, herunder fælles overenskomster og bedre arbejdsmiljø, udvidelse af den offentlige service på strategiske områder, jordreform og landbrugsudvikling, udvikling af medier og andre redskaber for lokal sprog og kultur, og en undersøgelse og retsforfølgelse af de ansvarlige for massakren på strejkende bygningsarbejdere i maj 1967.

Kravene vandt hurtigt stor sympati i befolkningen, som står med en officiel arbejdsløshed på over 22,7 procent. Den reelle skønnes at være omkring 40 procent. En demonstration den 18. februar samlede mellem 60.000 og 80.000 deltagere

Den indgåede lønaftale betyder 200 euro mere om måneden til alle med en løn på op til 1.849 euro. Arbejdere med højere løn får en mindre lønstigning. Mange andre krav blev indfriet, blandt andet nedsættelse af vandafgiften med 6 procent, fastfrysning af huslejer, stop for tvangsudsættelser, en job- og uddannelsesplan for 8.000 unge. Forhandlinger fortsætter om en række andre krav.

Generalstrejken på Guadeloupe begyndte den 20. januar og bredte sig til naboøen Martinique den 5. februar. Også her har de strejkendes indgået en foreløbig aftale, som imødekommer en række tilsvarende krav. Mens strejken blev afblæst i Guadeloupe, fortsatte den i Martinique også efter den første delsejr.

De to caraibiske øer har hver omkring 400.000 indbyggere og er tidligere franske kolonier. Officielt kaldes de i dag ’oversøiske territorier’. Under generalstrejken udsendte den franske regering 2.000 betjente for at holde kontrol med massebevægelsen. Økonomien og administrationen er domineret af en lille hvid elite, som kaldes békés – efterkommere af de hvide ejere af kolonitidens slaveplantager.

UGTG går ind for selvstændighed for Guadeloupe, men strejkebevægelsen rejste ikke krav om ændringer i forholdet til Frankrig.

Samtidig er en bevægelse under udvikling i en anden fransk koloni, La Reunion. Den ligger i det Indiske Ocean og har omkring 800.000 indbyggere.

 

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com