Gang på gang, mens jeg sidder og snakker med Lindsey Collen och Rajni Lallal fra det mauritiske venstrefløjsparti Lalit, kommer samtalen ind på øen Diego García.

af Erik Sjöberg

Øen er en del af øgruppen Chagos, en øgruppe som egentlig tilhører Mauritius, men som Storbritannien nægtede at give tilbage, da de britiske kolonier blev selvstændige overalt i verden. Øgruppens strategiske beliggenhed gjorde, at Storbritannien ikke ville aflevere øerne. I dag ligger en af USA’s største militære flybaser på en af Chagos øer, Diego Garcia. Det er fra denne paradisø, at mange af de bombefly letter, som bombede Irak under invasionen i 2003, og Afghanistan helt tilbage fra 2001.

Lindsey Collen och Rajni Lallal var to af gæsterne på Fjerde Internationales kongres, som blev afholdt i slutningen af februar. De er med i det mauritiske parti Lalit, som på kreol omtrent betyder kampen. Selv om de ikke er med i Fjerde Internationale, anser de det for vigtigt at knytte tætte kontakter til andre venstrefløjsbevægelser, og derfor deltager de på kongressen.

Selv om Lalit er et ganske lille parti med kun lidt over 60 medlemmer, har de en imponerende bredde i deres politiske arbejde. Lige nu handler en stor del af deres arbejde om den økonomiske krise. Krisen har ført til kraftige nedskæringer både i den lille ønations sukkerplantager og i tekstilfabrikkerne, men den har også ført til politisk kamp. Lindsey, Rajni og deres kammerater har arbejdet med en kampagne, hvor de har fremført ideen om en alternativ økonomi. En kampagne, hvor de præsenterer ideer om, at mennesker i fællesskab skal bestemme, hvad der skal produceres, og hvordan man skal beskytte folks job og rettigheder gennem krisen.

Og folk hører på os, tilføjer Lindsey. Da jeg spørger hvorfor, fortæller Lindsey om den store strejke i 1970’erne, som Lalit var ledende i , men hun mener, at det også har noget at gøre med, at de kæmper sammen med folket på en anden måde end andre.

”De ledende borgerlige partier snakker om menneskers rettigheder, de bruger en arbejderretorik, men de mener ingen ting med det og frem for alt viser de i modsætning til os hele tiden, at de ikke står på arbejdernes side,” siger hun.

Lalit arbejder også med en masse andre spørgsmål. De kæmper mod politivold og for at bevare det gratis sundhedsvæsen. De er også aktive i kampen for kvinders rettigheder, hvor blandt andet retten til abort er central.

Når snakken kommer til øen Diego Garcia, fortæller Lindsey hele historien. Den begynder i 1960’erne, da Mauritius vandt sin frihed fra den britiske kolonialmagt. Storbritannien nægter imidlertid at aflevere øgruppen Chagos, kun fordi USA vil placere sin strategisk beliggende flybase på Diego Garcia. I 1970’erne begynder befolkningen, omkring 2.000 mennesker, at blive tvangsfjernet fra deres hjem. De blev nemlig anset for at være en trussel mod flybasen. Lindseys beretning om, hvordan disse mennesker blev kørt væk, påvirkede alle omkring bordet. Der er eksempler på, hvordan folk som rejste til andre øer i Mauritus, ikke er vendt tilbage, og hvordan de på den måde blev skilt fra deres familier. Hvordan indbyggernes hunde blev gasset ihjel som en tydelig trussel mod indbyggerne, hvis ikke de tog frivilligt af sted, og hvordan madforsyninger ud til øerne i næste omgang blev forhindret. På den måde blev disse paradisøer omdannet til en perfekt plads til bombefly og uden nogen forstyrrende elementer.

Kampen og demonstrationerne for befolkningens ret til deres hjem er fortsat, siden de sidste af Chagos oprindelige indbyggere blev kørt væk for snart 35 år siden. Nu kommer sagen snart op i den Europæiske Menneskerettighedsdomstol med den britiske stat på anklagebænken. Storbritannien fortsætter imidlertid sit arbejde med at forhindre befolkningen fra at vende tilbage. Senest har de fået Greenpeace og andre miljøorganisationer til at skrive et forslag om at gøre Chagos til et bevaringværdigt maritimt område – hvad der ville fratage Chagos oprindelige befokning retten til at vende tilbage til deres hjem.

Læs mere om Lalit og Chagos på www.lalitmauritius.org

 

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com