Traditionen tro var det den afsluttende revy, der blev det helt store tilløbsstykke på SAPs påskeseminar, som også i år samlede lidt over 100 deltagere.

af Åge Skovrind

En stor håndfuld af seminarets deltagere optrådte lørdag aften med et fornøjeligt show i to akter, som kom godt rundt om tidens mest aktuelle politiske emner med sketcher og nydigtede sange om alt lige fra Venstres ambivalente forhold til kontanthjælp og udgiftsbilag, SDs anstrengelser for at overbyde DF på udlændingeområdet (”Helle, vil være, den dejligste, frika-delle”, Enhedslistens principprogram (nu renset for "forbudte ord"), SAPs navneskifte (”parti blev til politik – det ren kosmetik”) – og selvfølgelig også med socialistiske versioner af tidens kulturelle højdepunkter såsom ”Itsi Bitsi” og ”Fifty Shades of Red”.

Forud var gået tre dage med mere eller mindre seriøse diskussioner om store og små politiske spørgsmål, som deltagerne kastede sig ud i. Som sædvanlig var der også god tid til sociale aktiviteter både indendørs og ude i det forrygende påskesolskin.

I alt deltog lidt over 100, når medregnes omkring 15 børn og teenagere og en enkelt kok, lidt færre end de foregående år. Den typiske deltager var en mand, som er medlem af SAP, men ikke-medlemmer og kvindelige deltagere udgjorde dog 40 procent, hver især.

Aftenarrangementerne med paneldebat om Enhedslistens udvikling, koncert med den amerikanske folkesanger David Rovics og debatten om Syriza trak omkring 50 deltagere hver. Om formiddagen og eftermiddagen var der tilbud om tre forskellige workshops. Her var de mest populære oplægget om ”Winter is coming II – om den næste periode, hvor de borgerlige vil beholde magten indtil og hvis Dansk Folkeparti vælger at skifte side”, om ”gældsproblemet – lukusfælde eller individualiseret udbytning”, ”Hvem tjener for meget? og ”Kina – på vej mod en imperialistisk magt?”.

I forhold til tidligere var der i år inviteret flere uden for SAP til at holde oplæg og bidrage til programmet. Det lykkedes rigtig godt med i alt 8 gæster, blandt andet Jette Gottlieb og Line Barfod, Søren Hansen (3F Lufthavnen), Ibrahim Benli og Asya Abdullah (Kurdistan) og Dimosthenes Papadatos (Syriza).

Socialistisk Information snakkede med tre af de deltagere, som ikke har medlemsbog i SAP.

Sally (17) fra Århus var med for tredje gang. Hun havde hørt om seminaret fra sin veninde. Hun synes, det var et spændende program:

”Især foredraget om Kurdistan onsdag aften var fedt – og samtidig forfærdeligt. Jeg var også glad for den workshop, som handlede om, hvem der tjener for meget. Der er stor forskel på de forskellige workshops, men denne var meget ideologisk. Jeg synes, der er fin kultur her, det er som at komme ind i en stor familie, hvor man kan snakke med alle. I Enhedslisten er der mere en generationskløft.”

”Det eneste, jeg savnede, var noget om uddannelsespolitik, fordi det er det, jeg er aktiv med.”

Vi fangede også Trine (20) fra København, som var med for første gang, og som haltede rundt med en krykke under armen.

”Ja, det var jo nok det dårligste, at jeg forstuvede foden til fodbold, da jeg gav bolden en ordentlig tåhyler.”

”Men ellers er jeg godt tilfreds. Min bror er med i SAP og har fortalt om seminaret, og jeg kender også flere af de andre, der er med. Det er let at komme i snak med folk, men jeg kunne godt have tænkt mig lidt flere organiserede tilbud i fritiden.”

”Jeg deltog i en workshop om Fjerde Internationale, hvor jeg fik meget at vide, som jeg ikke vidste før. Jeg var også glad for workshoppen om marxistisk grundskoling. Det er en helt anden tilgang til at lære om værdiskabelse, end det, jeg er vant til på Handelsskolen, hvor al økonomisk teori foregår i en ramme indenfor det kapitalistiske system.”

Birger (62) fra Kalundborg var med for første gang. Han var medlem af SAP et par år i starten af 1980’erne, og havde læst om seminaret i Socialistisk Information.

”Da jeg kom, kendte jeg ikke en eneste, og frygtede, at det skulle blive en meeeeget lang weekend. Men jeg er faldet godt i snak med flere af deltagerne, selv om jeg synes, man kunne blive bedre til at tage imod nye ansigter.”

”Jeg havde mere regnet med, at der var et fælles program, men er blevet positivt overrasket. Christian Holtet var god til at fortælle om efterkrigstidens kriminelle miljø, og også aftenen med den kurdiske kvinde gav mig en masse ny viden. Jeg har lært, at vores opgave er at slå klassefjenden i sit eget land, men det er også vigtigt, at man også får et internationalt udsyn.”

”Nu har jeg besluttet at melde mig ind igen, fordi jeg mangler et politisk ståsted og et sted, hvor man kan snakke politik.”

 

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com