”Rødskjorterne”, der mest består af arbejdere, bønder og Thailands fattige, har nu i en måned demonstreret i Bangkok, med krav om regeringens afgang og et snarligt valg. Den nuværende krise har rod i statskuppet i 2006, der væltede den demokratisk valgte Thaksin Shinawatras regering. Den nuværende Abhisit Vejjajivas regering er illegitim. Den blev indsat af hæren, efter et skift af alliancer i parlamentet. Den er udtryk for de traditionelle eliter i Thailand: hæren, den bureaukratiske elite og monarkiet.

af Fjerde Internationale/SAP’s forretningsudvalg

Efter en måned med kriser og demonstrationer, har regeringen forsøgt at lukke munden på oppositionen ved at erklære undtagelsestilstand i Bangkok og naboprovinserne. Der er blevet udsted arrestordre på de øverste ledere af Rødskjorterne. ”Folkets fjernsynskanal (PTV)” – der er meget populær blandt Rødskjorterne, og 36 uafhængige internetsider, der ikke ville viderebringe regeringspropaganda, er blevet lukket. På samme tid har ASTV fjernsynskanalen, der er ”Gulskjorternes”- de reaktionære royale kræfters kanal, fortsat med at sende sin opildninger til had og vold mod demonstranterne. Endnu engang viser Thai-eliterne deres sande natur: at stå til tjeneste for de magtfulde og velaflagte.

Disse indgreb øgede bare demonstranternes beslutsomhed om at kæmpe for demokrati og større social retfærdighed. Der var stadig mange gange titusinder i Bangkoks gader fredag og lørdag (16. og 17. april) for at kræve Abhisits afgang og et snarlig valg. Om lørdagen undertrykte hæren brutalt de ubevæbnede demonstranter, nogle af soldaterne skød med skarpt. Officielle kilder taler om 21 døde og mere en 850 sårede. Flertallet var Rødskjorter. Det er den værste undertrykkelse, Thailand har oplevet siden statskuppet i 1992.

I dag kæmper Rødskjorterne for at gøre en ende på adskillige årtiers ”thai-style demokrati”, det vil sige: Magten er koncentreret i hænderne på hæren, det øverste bureaukrati og monarkiet. De respekterer kun resultatet fra stemmeboksene, hvis det er til deres egen fordel.

Fjerde Internationale er solidarisk med Rødskjorternes kamp for social retfærdighed og demokrati.. Undertrykkelsen af demonstranterne i Bangkok har ikke svækket deres beslutsomhed. Abhisit, den person, der er ansvarlig for blodbadet, skal træde tilbage og indkalde til et valg så hurtigt som muligt.

Det må være slut med undertrykkelse, med censur af medierne og med nægtelse af de demokratiske frihedsrettigheder. Retten til at organisere sig, frit at forsamle sig, strejke og demonstrere skal respekteres.

Fjerde Internationale, april 2010/SAP’s forretningsudvalg, 23. april 2010

Bliv medlem af SAP!

SAP er en revolutionær socialistisk organisation.
Vi arbejder som en del af Enhedslisten og SUF på at opbygge og styrke disse organisationer. Målet er at skabe et aktivt handlende parti og ditto ungdomsorganisation, der bidrager med handlingsforslag og politiske perspektiver til de aktuelle sociale mobiliseringer og ved en egentlig samfundsomvæltning.
SAP er også den danske afdeling af 4. Internationale, en global organisation for revolutionære socialister.
Læs mere på www.sap-fi.dk og www.socialistiskinformation.dk
Vær med i arbejdet – bliv medlem af SAP – kontakt os på: sap@sap-fi.dk

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com