I 2014 er det 100 år siden, "verden gik af lave". Et skud i en tilsyneladende lokalkonflikt på Balkan udløste Første Verdenskrig. Krigen spredte sig hurtigt til slagmarkerne i Belgien og Frankrig og videre til resten af verden. Imperier stødte sammen. Revolutioner brød ud. Verdenskrigen omformede verden – også til den, vi kender i dag.

af Svend Vestergaard Jensen

I 100-året vil der komme mange udgivelser og udsendelser. Informations Forlag lægger ud med at udgive Hew Strachans "Første Verdenskrig". Strachan er professor i krigshistorie ved Oxford Universitet og især ekspert i Første Verdenskrig med en lang række udgivelser om denne.

Krigens udbrud har ikke en entydig forklaring, eller der var ikke en særlig skyldig nation. Bogen er herligt befriet for at "anklage de tyskere, som endnu engang satte verden i brand". Forfatteren har et imponerende indblik i, hvad der foregik i de implicerede lande, i alle lejre. Intet af de krigsførende lande forfordeles.

Selve udgangspunktet for verdenskrigen var som nævnt på Balkan. Her var der en blomstrende nationalisme og et ønske om at selvstændiggøre de mindre lande fra det østrig-ungarske dobbeltmonarki. Især Serbien var aktiv mod dette imperium, i en situation, hvor et andet imperium, det osmanniske, blev mere og mere trængt i samme område.

Hvis de mindre lande blev selvstændige, ville det østrig-ungarske imperium bryde sammen, så krig mod Serbien var dobbeltmonarkiets vigtigste opgave for at holde sammen på et i forvejen sammenstykket storrige. En krig på Balkan skulle være kortvarig og kun lokal. Men her kunne der ikke sættes grænser, da der allerede var etableret alliancer rundt om i Europa. Wien – dobbeltmonarkiets hovedsæde – blev konfliktens center. Krigen kunne ikke holdes som en lokal konflikt efter det skud i Sarajevo, der dræbte dobbeltmonarkiets kronarving. Krigen bredte sig hurtigt i Europa og til resten af verden og varede fra 1914 til 1918. De store lande og imperierne tørnede sammen. Gennem krigen forsvandt fire imperier – det tyske, det østrig-ungarske, det russiske og det osmanniske, og opløst i talrige nye stater.

Forfatteren skriver om verdenskrigens årsager og forløb. Han får det hele med. Ved fronten – den militære slagmark – også hvad der foregår i de militære og politiske magtcirkler. Slagene på land, på vandet, under vandet og i luften. Strachan er militærhistoriker, og læserne bliver beriget med våbensystemer, udvikling af dem under krigen, hvem der kommer først med udvikling af nye våben. Krigens grusomheder beskrives i alle deres forfærdeligheder. Bag fronten, hvor flertallet af menneskene befandt sig, og hvor livet ændredes radikalt, kommer forfatteren også ind på i forskellige lande. Produktionen omstilles til krigsproduktion. Kvinderne blev i stort omfang inddraget i denne omstilling.

Første Verdenskrigs resultater banede vejen for en ny krig, Anden Verdenskrig, men den satte også rammerne og forudsætninger for nye konflikter i nyere tid, som fx krigen på Balkan og konflikter i Mellemøsten. Bogen giver et godt overblik og er således velegnet til at starte 100-året for Første Verdenskrigs udbrud.

Hew Strachan: Første Verdenskrig
Informations Forlag, 406 sider, 330, – kr.

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com