Præsident Donald Trumps forgæves forsøg over to dage på fordømme Ku Klux Klan-voldsmændene, nynazisterne og alt-right-tilhængerne (1) af hvidt overherredømme, hvor en af dem myrdede en kvinde i Charlottesville, har medført, at vigtige grupperinger inden for kapitalistklassen er begyndt at vende ham ryggen.

af Dan La Botz

Mens flere republikanske ledere har taget stærkere afstand fra Trump end tidligere, så er der mange topchefer, der helt har forladt ham. De har gjort det dels på grund af hans flirt med fascismen, og dels fordi Trump og hans administration – hans pinlige tweets, det evige cirkus, truslerne om krig imod Nordkorea, roderiet med russerne – gør det plat umuligt for republikanerne at komme igennem med deres business first-program. Hvis forholdet mellem Trump og lederne af de store selskaber fortsætter med at smuldre, så kan det føre til kollaps for Trumps præsidentskab tidligere end hidtil antaget.

Efter hændelserne i Charlottesville har mange republikanske partiledere kritiseret præsidenten, og nogle har direkte udtalt deres fordømmelse. Praktisk talt alle republikanske ledere har fremsat en erklæring imod hvidt overherredømme, lige fra Paul Ryan, formand for Repræsentanternes Hus, til den tidligere præsidentkandidat Mitt Romney.

Der er andre, der har sagt utvetydigt fra over for Trump selv. Senator Ben Sasse fra Nebraska, Jeff Flake fra Arizona og Marco Rubio fra Florida er tit uenige med Trump, men nu er der også fremtrædende konservative som Orrin Hatch fra Utah og Cory Gardner fra Colorado, der har sluttet sig til kritikerne. Hatch har udtalt: ”Vi skal kalde ondskaben ved dens rette navn. Min bror gav ikke sit liv i kampen mod Hitler, for at nazistiske ideer skulle stå uimodsagt herhjemme”.

Næsten samtidig har en række betydningsfulde erhvervsledere brudt med præsidenten. Fire administrerende direktører har trukket sig fra præsidentens Manufactoring Advisory Council (et rådgiverpanel for industrien). Den første, der trak sig, var Kenneth Frazier, direktørfor Merck Pharmaceuticals og en af Amerikas mest fremtrædende sorte administrerende direktører. Tre andre sluttede sig til ham: direktørerne for Intel, Brian Krzanich, for Under Armour, Kevin Plank, og formanden for Alliance for American Manufacturing, Scott Paul.

Frazier skrev på Twitter: ”Vort lands styrke beror på dets mangfoldighed, og på bidrag fra mænd og kvinder af forskellig tro, fra forskellige racer og med forskellige seksuelle orienteringer og  politiske overbevisninger. Amerikas ledere skal ære vore grundlæggende værdier ved klart at afvise tilkendegivelser af had, intolerance og enkeltgruppers overlegenhed.” Dagen efter trak Inge Thulin sig, CEO for 3M, og det samme gjorde direktør i Campbell Soup, Denise Morrison. Direktører, der forblev i panelet, gav udtryk for frygt for repressalier, hvis de valgte at trække sig.

 

Trumps anden erhvervsgruppe, Strategy and Policy Forum, drøftede muligheden for at opløse gruppen, og Stephen Schwarzman fra Blackstone Group LP havde planer om at informere Trump om sin udtræden, men før han fik lejlighed til det, meddelte Trump den 16. august, at han nedlagde begge sine erhvervsgrupper.

Andre forretningsfolk var lige så kritiske over for præsidenten. Javier Palomarez, formand og direktøe for US Hispanic Chamber of Commerce og medlem af Trumps Diversity Council, kritiserede Trump og kaldte hans respons på Charlottesville ‘overfladisk, alt for sen og ubehjælpsom’. ‘At fordømme hvidt overherredømme utvetydigt og uden forbehold burde have været muligt for præsident Trump, uden at han havde behøvet at slå hjernen til’.

Som New York Times bemærkede:

”Der var mange flere administrerende direktører, der tog afstand fra racediskrimination og hvidt overherredømme, bl.a. Timothy Cook fra Apple, Lloyd C. Blankfein fra Goldman Sachs (ingen af dem havde været med i et af præsidentens rådgivningsorganer) og Jamie Dimon fra JPMorgan (der havde været med).

General Electric fremsatte en udtalelse, hvor det hed, at selskabet stod for ‘nul-tolerance over for had, fanatisme og racisme’, men også, at dets formand, Jeffrey R. Immelt, fortsat ville være rådgiver for præsidenten.

Alt dette afspejles også i kampen i Det Hvide Hus mellem på den ene side stabschefen John Kelly, en forhenværende general i Marinekorpset, der er allieret med præsidentens datter, Ivanka Trump, og hendes mand Jared Kushner, og en anden forhenværende general, H. R. McMaster, der er Trumps nationale sikkerhedsrådgiver, og på den anden side Steven Bannon (2) og andre af præsidentens ‘alt-right’-rådgivere.

Trump er endnu en gang blevet opfordret til at fyre Hvide Hus-medarbejderne Steven Bannon, Stephen Miller og Sebastian Gorka (2). Hispanic Chamber of Commerce udtalte, at ”hvis præsidenten vil bevare sin troværdighed over for den latino-amerikanske befolkningsgruppe og andre minoritetsgrupper, så bliver han nødt til at udrense alle dem i hans administration, der nedgør mangfoldighed og inklusion. En fyring af Steve Bannon er det første skridt – og et nødvendigt skridt for at hele den misstemning, som denne administration har vakt.” Rupert Murdoch, den fungerende leder af det konservative Fox News, har ligeledes opfordret Trump til at fyre Bannon.

De store bankers farvel til Trump – Blankfein fra Goldman Sachs og Dimon fra JPMorgan Chase – signalerer måske begyndelsen til enden på denne præsidents embedsperiode. JPMorgan Chase’s reklameslogan er ‘Sådan kan du…’ Og når Chase går til angreb på en politiker, så kan dette slogan omskrives til ‘Sådan kan du ikke…’ Og når Goldman og Chase ikke længere tror på ham, så står Trump til at blive skyllet ud i historiens kloak.

 

23. august 2017.

Dan La Botz var en af grundlæggerne af ‘Teamster for a Democratic Union’ (TDU). Han er forfatter af ‘Rank-and-File Rebellion: Teamsters for a Democratic Union’ (1991). Han er også medudgiver af ‘New Politics’ og udgiver af ‘Mexican Labor News and Analysis’.

Noter:
(1) ‘Alt-højre’, eller ‘alternativt højre’ er en løs gruppering af højreekstremister, baseret på forestillingen om ‘hvid nationalisme’, og derudover protektionisme, antisemitisme, islamofobi, misogyni og homofobi, og befinder sig i det hele taget i det spøgelsesagtige landskab mellem nazisme og Donald Trump. Strømningen er meget internetbaseret, med ‘Breitbart’ som det mest kendte website. Sitets hovedfigur er Steve Bannon, tidligere chefrådgiver for Trump

2) Steve Bannon og Sebastian Gorka har efter udgivelsen af nærværende artikel forladt Trumps rådgiverkreds.

Oversat fra International Viewpoint af Niels Overgaard Hansen

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com