Den konservative regering under Antonio Macri blev styrket ved midtvejsvalget i Argentina 22. oktober, men den gode nyhed var, at det gik overraskende godt for den anti-kapitalistiske valgfront FIT, som fik 5 procent af stemmerne på landsplan, vandt to mandater i Kongressen, en lang række pladser i kommunale råd og tæt på 20 procent af stemmerne i den nordlige Jujuy-provins.

af Robert Belano

FIT (Frente de Izquierda y Trabajadores) er en valgkoalition, dannet i 2011, mellem tre trotskistiske partier: Socialistisk Arbejderparti (PTS), Arbejderpartiet (PO) og Socialistisk Venstre (IS). Blandt koalitionens krav er retten til fri abort, stop for fyringer, 6 timers arbejdsuge, stop for afbetaling på udlandsgælden og et massivt offentligt beskæftigelsesprogram.

 

I Jujuy, en af landets fattigste provinser helt mod nordvest, hvor oprindelige folk udgør en stor del af befolkningen er, fik FITs kandidat Alejandro Vilca over 18 procent af stemmerne. Vilca var også kun få tusinde stemmer fra at overhale peronisternes kandidat på andenpladsen.

 

I Buenos Aires-provinsen fik FITs kandidater over 5 procent af stemmerne og sikrede fronten to pladser i Kongressen. De to repræsentanter bliver Nicolas de Caño fra PTS og Romina del Plá fra PO. Det er første gang, venstrefløjskoalitionen får valgt to kandidater fra Buenos Aires-provinsen.

 

Valget fandt sted midt i en politisk skandale, som har rystet landet. Kun fire dage før valget dukkede liget af aktivisten Santiago Maldonado op – efter at han havde været savnet i 80 dage. Sidste gang, man så Maldonado i live, blev han slæbt afsted af politiet efter en demonstration til støtte for de oprindelige mapuche-indianere. Krisen udstillede ikke kun statens repressive karakter for millioner af mennesker, men satte også fokus på den rolle, de imperialistiske selskaber spiller i landet. På tidspunktet for Maldonados forsvinden kæmpede mapuchefolket for at kunne vende tilbage til deres oprindelige land, som er blevet stjålet af den italienske multinationale selskab Benetton.

 

Myriam Bregman, advokat og kandidat for FIT i hovedstaden Buenos Aires, har været aktiv i kampe for menneskerettigheder, blandt andet sagen om Santiago Maldonado. Bregman, so gennem mange år har været medlem af ledelsen i PTS, var også advokat for Jorge Julio Lopez, som skulle vidne mod det morderiske militærdiktatur, da han forsvandt i 2007. Bregman vandt en plads i Kongressen, hvor FIT nu har fire mandater.

 

Det seneste år har været præget af hårde sociale kampe, som FIT har været aktivt involveret i. Klassekampen var på et noget lavere niveau under ”den lyserøde bølge”, hvor Christina Kirchner stod i spidsen for regeringen. Året begyndte med arbejdernes besættelse af hovedkontoret for Clarin, en stor argentinsk avis, i protest mod fyringer. Sener var der lærernes strejke over hele landet, da regeringen afviste at give en lønforhøjelse, der stod mål med den galopperende inflation. FIT organiserede militante lærere i oppositionsgrupper, som stod op imod fagforeningsbureaukratiet og kæmpede for lærernes krav.

 

På den internationale kvindedag var FIT med til at organisere arbejdsstandsninger på PepsiCo –fabrikken såvel som blandt lærere og lufthavnspersonale. Senere, i april deltog FIT aktivt i en generalstrejke med vejblokader, som blev slået hårdt ned af politiet. I maj var der massemobiliseringer mod frifindelsen af lederne fra det argentinske (militærs) massemord i 1970’erne.

 

For peronisterne blev valget en katastrofe, selv i peronismens bastioner i det indre af landet. Resultaterne viser, at der fortsat er stor skuffelse over peronismen efter 12 år med Kirchners regeringer – først Nestor og derefter hans kone Cristina, som endte en række skandaler, nye nedskæringsprogrammer, en stor devaluering af den argentinske peso, og inflation. Cristina selv mislykkedes med at blivevalgt til Senatet i Buenos Aires-provinsen. Trods fortsatte nedskæringer er det lykkedes Macri-regeringen at skabe en mindre stabilisering af økonomien gennem øgede udgifter til offentligt byggeri og større kreditter. Som resultat heraf gik Macris valgkoalition Cambiemos endda frem i forhold til den første valgrunde i august [hvor man stemmer for at vælge partier og kandidater, der kan gå videre til anden runde, afhængigt af stemmetallene, o.a.].

 

23. oktober 2017

Oversat og forkortet fra LeftVoice af Åge Skovrind

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com