content-picture.php

Op mod 1.000 demonstrerede i Århus mod White Pride. Jyllands-Postens gentagelser om "de voldelige sammenstød mellem højrefløj og venstrefløj" fik fire talere til at trække sig.

af Svend Vestergaard Jensen

Nynazisterne i Århus har været aktive gennem en årrække. Byråd, fagbevægelse og venstrefløjen i byen har været aktive i at bekæmpe dem. Ligeledes har superligaklubben, AGF, været involveret i antiracistiske aktiviteter.

Den 11. oktober markerede en bred kreds af partier, initiativer, foreninger og bevægelser deres protest mod højreekstremisternes budskab og metoder. Demonstrationen paroler var: Giv Århus smilet tilbage, stop hatecrimes, nej til racisme, ingen nazisme i vores by.

Fire talere trak sig
Bag initiativet stod Antiracistisk Netværk i Århus. Det har bl.a. igennem mange år stået bag arrangementer på Krystalnatten 9. november, hvor man mindedes det nazistiske folkedrab på jøderne og advaret mod lignende tendenser i nutiden. I forbindelse med opstilling af den højreekstreme liste Århus mod Moskeen ved kommunalvalget i 2005 blev Krystalnatten markeret i samarbejde med et enigt byråd.

Demonstrationens anbefalere var en lang og bred liste. Alligevel trak fire talere sig inden demonstrationen, da især Jyllands Posten i dagene op til demonstrationen kørte hårdt frem med budskabet, at det ville blive voldeligt. Grunden skulle være, at der bestilt busser fra København til Århus til demonstrationen. De to busser, der kørte mod vest denne dag, var bredt reklameret op. Socialistisk Informations udsendte var med en af disse busser, og kan bekræfte en tur med meget fredelige, især unge mennesker. Og i begge busser blev deltagerne klart instrueret fra starten i demonstrationens ikke-voldelige grundlag.

Men en del af den østjyske presse fik et vist held til at gentage og gentage "de voldelige sammenstød mellem højrefløj og venstrefløj". Det fik De Radikales og Socialdemokraternes talere til at melde afbud. Ligesom Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske gjorde det. Det samme havde skræmt den kvindelige somaliske taler væk fra talerstolen.

Slagsmål afværget
I al hast var to ekstra talere trådt til. Den ene var forkvinden for FOA i Århus, Kirsten Normann Anedersen. Hun sagde fra demonstrationens højtalervogn:

"Det nytter ikke noget at lade sig skræmme af pressehetz. Det er vigtigt at sige fra overfor racisme, vold og nazisme for at undgå, at White Pride får lov til at dominere".

Men op mod 1.000 deltog trods pressehetzen. Om aftenen var der antiracistisk fest i HUSET – uden at den blev angrebet senere på aftenen, selv om der var mange nynazister fra forskellige steder i byen denne dag. Ved demonstrationen gennem Jægergårdsgade forsøgte White Pride at provokere til slagsmål, som politiet forhindrede.

Til Socialistisk Information sagde talsmanden for det antiracistiske netværk, Peter Hegner Bonfils, at det var gået fantastisk godt set i forhold til Jyllands-Postens dækning i dagene op til demonstrationen.

Rekrutterer blandt hooligans
I årevis har den nynazistiske gruppe White Pride hærget ikke blot i hooliganmiljøet, men den også forsøgt at "erobre gaden" i det århusianske natteliv med vold til følge. Ikke mindst for at slå ned på venstrefløjen, etniske mindretal, homoseksuelle, ja, sågar tilfældige folk.

Det ser ud til, at en hård kerne af højreekstremister har udkrystalliseret sig. Siden midten af 1990’erne har de kæmpet for at sætte en dagsorden med det formål at få sendt ikke-kristelige medborgere ud af Danmark samt knække progressive bevægelser.

White Pride rekrutterer, som det er set i andre lande, i hooliganmiljøet. Det er et miljø, hvor folk i forvejen er indstillet på, at tingene gerne må udvikle sig til slagsmål, og derfor er det et miljø, hvor nynazister og andre højreradikale har lettere ved at hverve folk til mere organiseret vold. Først forsøger de sig i de almindelige fanklubber, men hvis de bliver smidt ud derfra, starter de deres egne og opbygger deres egen fankultur, som WP har gjort det.

Nynazistisk hovedstad
Det højreekstremistiske miljø i Århus omfatter ikke bare WP, men også DNSB og Vederfølner – som er en fortsættelse af Dansk Front, et voldeligt nynazistisk netværk, der formelt blev nedlagt i 2007.

Århus er blevet til en slags hovedstad for nynazisterne. Her har de haft et vist held med at opbygge sig med forgreninger ud til andre steder. F.eks. blev fire unge SUF’ere overfaldet af nynazister efter et møde i Vejle den 11. september.

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com