Ved lokalvalgene 14. oktober fik det Belgiske Arbejderparti et gennembrud i en række byer. I det fransktalende Vallonien, især i Liège-provinsen, fik partiet flere steder mellem 15 og 20 procent af stemmerne, og i Bruxelles mellem 10 og 15 procent.

af Leif Mikkelsen

”For første gang har vi bevæget os fra at være et byfænomen først og fremmest i Antwerpen og Liège til at bryde igennem i de fleste store og mellemstore byer i Vallonien, Bruxelles-regionen og Flandern. Antallet af valgte repræsentanter steg fra 50 til 157”, udtaler formanden Peter Mertens.

 

Det Belgiske Arbejderparti (PTB/PVDA) er et parti af maoistisk oprindelse. Det har tidligere søgt alliance med andre venstrefløjspartier og fagbevægelsens venstrefløj, fortrinsvis i Vallonien. Ved dette valg stillede partiet stort set kun op på sin egen liste.

 

”Der er lykkedes for os at få emner på dagsordenen, som ellers ikke ville have fået omtale,” siger partiets nationale talsperson Raoul Hedebouw, og nævner alment boligbyggeri af høj kvalitet, gratis offentlig transport i byerne med henvisning til miljøet forslag om halvering af borgmesterlønninger i de store byer, ”fordi valgte repræsentanter skal leve med befolkningen og ikke i en helt anden verden.”

 

I det store billede opnåede De Grønne gode resultater, mens Socialistpartiet (socialdemokraterne) gik tilbage. I Flandern går tendensen generelt mod højre med et stærkt højreorienteret nationalistisk parti, N-VA (Ny-Flamske Alliance) og et parti på den yderste højrefløj i fremgang, Vlaams Belang (Flamsk Blok). Tilsammen vandt de 45 procent af stammerne i Antwerpen.

 

De belgiske medlemmer af Fjerde Internationale i SAP-Gauche Anticapitaliste opfordrede til at stemme så langt som muligt til venstre for De Grønne og Socialistpartiet. I det flamsktalende Flandern betød denne opfordring en stemme på det Belgiske Arbejderparti (PVDA) i de kommuner, hvor de opstillede. I Gent og Antwerpen opstillede SAP kandidater på partiets liste.

 

I det fransktalende Vallonien, hvor det politiske billede ikke er domineret af højrefløjen og den yderste højrefløj, opfordrede SAP-Gauche Anticapitaliste til at stemme ud fra lokale overvejelser. I en udtalelse kritiserer man, at PTB ikke har ønsket et valgsamarbejde, og at partiet har udtalt sig om asylpolitik i modsætning til den aktive mobilisering omkring dette spørgsmål.

 

For nærmere omtale af PTB/PDVA og partiets syn på kampen mod EU, se: http://links.org.au/node/4622

 

Kilder: Green Left Weekly og Gauche Anticapitaliste

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com