Trods en landsdækkende mangel på arbejdskraft er politiske ledere i de russiske regioner begyndt at sætte begrænsninger på økonomisk migration. Siden starten af ​​året har næsten 20 regioner indført arbejdsrestriktioner for udlændinge, og i juli vedtog Statsdumaen en pakke med tre love, der indfører et "særligt udvisningssystem”, der drastisk begrænser migranters rettigheder.

af Andrey Pertsev

Læsetid: 4 minutter

 

Arbejdere fra Uzbekistan i Sankt Petersborg. Foto: Ninara, CC BY 2.0 – Wikimedia

 

Russisk politi har også øget antallet af razziaer mod migrantgrupper, mens politikere i stigende grad opildner negative holdninger til arbejdsmigranter. Meduza har talt med Kreml-insidere og embedsmænd for at få indsigt i, hvorfor de russiske myndigheder eskalerer deres retorik mod migranter, og hvordan det hænger sammen med krigen i Ukraine og dagligdagens udfordringer (se note).

 

I kølvandet på terrorangrebet i marts 2024 mod Crocus City Hall, som angiveligt blev begået af tadsjikere, har russiske medier jævnligt dækket politiraids på virksomheder, som er mistænkt for at beskæftige illegale migranter. Det typiske tv-indslag viser rådvilde arbejdere, der bliver ført ind i busser af politiet, som derefter rapporterer, hvor mange ”ulovlige”, der blev pågrebet.

 

Lederen af ​​Ruslands Efterforskningskomité, Alexander Bastrykin, har opfordret Statsdumaen til at stramme migrationslovgivningen og omtaler den endda åbent som “Stats Dura’en” (“Statsnarren”) for dens passivitet. “Oppositions”-figurer som Sergey Mironov, lederen af ​​partiet Retfærdigt Rusland, bruger også aktivt retorik mod migranter.

 

For eksempel har Mironov hævdet, at indbyggere i det russisk-besatte Mariupol klager over, at “migrantarbejdere lever efter deres egne love og levemåder.” Leonid Slutsky, lederen af ​​Ruslands højrenationalistiske Liberaldemokratiske Parti, fremlagde et lovforslag til Dumaen, der ville forbyde migrantfamilier at komme ind i Rusland.

 

I mellemtiden er antallet af russiske regioner, hvor guvernører forbyder migranter at arbejde i specifikke sektorer, stigende. I Moskva-regionen må migranter ikke længere servere mad eller sælge alkohol og tobak. I Chelyabinsk-regionen omfatter forbuddet alle områder inden for handel og bilindustri.

 

En politisk strateg tæt på Putin-administrationen fortalte Meduza, at russiske myndigheder bevidst skaber opmærksomhed på kampen mod migranter for at aflede offentlighedens opmærksomhed fra andre spørgsmål – primært fra krigen og stigende priser. En højtstående embedsmand fra en region, der allerede har indført arbejdsforbud mod migranter, udtrykte det sådan:

 

“Der er et klassisk sæt af emner, der nemt kan distrahere folk fra virkelig vigtige dagsordener. Et af dem er migrantspørgsmålet, og det kort er ret ligetil at trække: Fortæl en historie om en konflikt, der involverer migranter, en konfrontation med lokale beboere, og vis derefter, hvordan sikkerhedsstyrker løser problemet ved at søge efter illegale og deportere dem. Det bygger både spændinger op og forløser dem.”

 

Strategen bemærkede, at mange russere har negative holdninger til migranter, og at indbyggere i visse områder, især omkring Moskva, betragter dem som et af de største problemer, samfundet står over for. Det bekræftes delvist af sociologiske undersøgelser: I 2024 sagde 52 procent af de adspurgte i en meningsmåling fra VTsIOM (Det alrussiske Center for Meningsmålinger), at de ønskede at begrænse arbejdsmigranters og deres familiers adgang til Rusland. Til sammenligning anså kun 40 procent i 2023 arbejdsmigration som et negativt fænomen.

 

Had mod migranter er et tema, som “fungerer virkelig godt til at aflede fra andre problemer,” sagde en anden kilde tæt på Kreml. Han mente dog, at taktikken “ikke er let at implementere”:

 

Spørgsmålet er følsomt. Mange russere tror, ​​at migranter tager deres job – og at de opfører sig dårligt, uden respekt for [de lokale]. Det er vigtigt ikke at overdrive det, ikke at eskalere tingene for meget, så der ikke opstår pogromer. Og skridt som razziaer og arbejdsforbud ses positivt. Det viser, at myndighederne gør noget.

 

Emnets “ømtålelighed” fremgår tydeligt af, hvordan det dækkes af statslige og statstilknyttede medier. En medarbejder fra et regeringsvenligt medie fortalte Meduza, at nyheder om forbrydelser begået af migranter får masser af ’klik’, men emnet skal ikke overdrives. “En rapport om fakta er nok,” forklarede han. “Men hvis du fortsætter [med at dykke ned i hver enkelt historie], interviewer lokale, leder efter detaljer, får du virkelig mange [visninger].”

 

Migration og diskrimination i Putins Rusland
Kreml råder også embedsmænd til at gå forsigtigt frem. En kilde tæt på præsidentens administration og en anden tæt på regeringen bemærkede, at myndighederne overhovedet ikke er imod, at guvernører pålægger migranter restriktioner i deres regioner. Men de insisterer på én betingelse: Foranstaltningerne bør ikke skade den lokale økonomi. Med andre ord er myndighederne ikke klar til at vedtage anti-migrantlove på føderalt niveau, men de ønsker stadig at vise samfundet, at de adresserer “problemet”.

 

Begge kilder lagde vægt på, at lederne i Ruslands sikkerhedsstyrker taler for endnu strengere restriktioner for migranter, fordi de betragter dem som en af ​​de vigtigste kilder til terrortrusler i landet. “At forbyde alt ville forenkle deres arbejde. Men mange sektorer kan ikke fungere uden migranter – især byggeriet. Her vil man modsætte sig restriktioner så længe som muligt,” sagde kilden tæt på regeringen.

 

Faktisk står den russiske økonomi over for mangel på arbejdskraft. Regeringen rapporterer jævnligt om mangel på arbejdskraft på tværs af en lang række brancher, og den officielle arbejdsløshed i landet er rekordlav, på 2,6 procent.

 

Til trods for det forventer hverken Meduzas kilder tæt på Kreml eller i regeringen, at myndighedernes retorik mod migranter vil blive mindre på kort sigt, fordi emnet er politisk fordelagtigt.

 

En regeringskilde finder, at problemet er alvorligt: ”Hvem skal arbejde i de områder, hvor russerne ikke vil? [Migrantarbejdere] rejser allerede hjem på grund af rublens ugunstige valutakurs og [folks] frygt for at blive sendt til fronten. Restriktioner og kampagner [mod migranter] vil kun øge det. Der er ingen passende erstatning [for dem, der kommer fra Centralasien], selvom der er forsøg på at hente [arbejdere] fra Latinamerika og Afrika. Men det er i en anden skala, og der er stadig utilfredshed [blandt russerne] – mange føler, at de nytilkomne tager noget fra dem.”

 

SI-Note: Migrantarbejdere i Rusland udgør ifølge Wikipedia op til 25 procent af arbejdsstyrken og kommer især fra Centralasien og Kaukasus.

 

30. september 2024.

 

Oversat fra Meduza af Anne Haarløv

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com