content-picture.php

International Socialistisk Ungdomslejr bliver i år afholdt i Danmark den 22-28. juli. Taylor på 23 er en af kun to deltagere fra USA. Han kommer fra Dallas i Texas, den anden kommer fra New York, hvor det politiske miljø er helt anderledes og meget mere progressivt end i Texas.

af Åge Skovrind

Det var en kammerat fra organisationen Solidarity, som foreslog Taylor at tage med på ungdomslejren. De mødtes i en kampagne for et års tid siden mod takststigninger i den offentlige transport i Dallas.

 

”Der var lagt op til en taksstigning på 140 procent i et hug for studerende og ældre, så vi var ude i toge og busser og samle underskrifter og dele flyers ud med information. Mange var jo slet ikke klar over, hvad der var i vente.”

 

Det lykkedes at afværge de drastiske takststigninger for særlige grupper, men ikke en generel takstforhøjelse på 20 procent.

 

”Men kampagnen for bedre og billigere offentlig transport er fortsat med støtte fra de ansattes fagforeninger,” fortæller Taylor.

 

Socialistisk fremgang
Til daglig arbejder han i den store supermarkedskæde Walmart, den største butikskæde i USA efter Amazon, men alligevel har de ansatte ikke en anerkendt fagforening.

 

”Der er en kæmpe udfordring med faglig organisering og de lave lønninger,” siger han.

 

Taylor er medlem af Democratic Socialists of America – DSA, som er det største politiske parti på venstrefløjen, og som samler bredt fra socialdemokrater til revolutionære socialister. Mange, men ikke alle, er også med i det Demokratiske Parti. På det seneste har partiet haft meget stor fremgang, også i Texas.

 

DSA-afdelingen i Dallas har nu omkring 500 medlemmer, men de fleste er ikke aktive. Der er arbejdsgrupper, som arbejder med faglige spørgsmål, med sundhed (blandt andet oplysningsarbejde og ved at drive gratis klinikker), med racediskrimination og med indvandring.

 

”Da jeg meldte mig ind for knap to år siden, kom der 20-30 stykker til vores møder i Dallas. Nu kommer der mellem 50 og 70, og endnu flere er kommet til nu, efter at Alexandria Ocasio-Cortez fra DSA til stor overraskelse slog det mangeårige kongresmedlem Joseph Crowley ved Demokraternes primærvalg i New York i juli. Især mange unge har meldt sig ind.”

 

Hvilke konkrete aktiviteter er I engageret i?

 

Vi har brugt mange kræfter på at samle underskrifter for en folkeafstemning om at sikre alle ansatte i Texas retten til sygedagpenge. For at få spørgsmålet på stemmesedlen ved midtvejsvalget i november, skal vi have godkendt 52.000 underskrifter. Vi samlede 110.000, men de fleste blev underkendt, så vi endte med at mangle 873 underskrifter.”

 

Så det kommer ikke til afstemning?

 

”Lige nu prøver vi at få en omtælling, men under alle omstændigheder er der en kæmpe opgave ikke bare med sygedagpenge, men også med at få hævet mindstelønnen, som i Texas og mange andre stater er på 7,25 dollar. Og der er rigtig, rigtig mange, som arbejder til den løn,” forklarer Taylor.

 

Kampen for at hæve mindstelønnen føres overalt i USA. For fire år siden vedtog byrådet i Seattle som det første sted en mindsteløn på 15 dollar, som skal være indført for alle i 2021, og siden har faglige kampagner fået flere andre byer og stater til at følge efter. Selv i Texas er der fremskridt. For nylig vandt 100 rengøringsassistenter i Houston, den største by i Texas, en sejr, som deres fagforening betegner som ”historisk”. Timelønnen bliver hævet fra nu 9,35 til 12 dollar i timen fra januar 2021.

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com