content-picture.php

Lørdag den 10. december var i sandhed en historisk dag for det russiske samfund. Ifølge forskellige vurderinger mobiliserede protestmødet i Moskva et sted mellem 50 og 80.0000 mennesker og var dermed den største gadeaktion siden starten af ’90’erne.

af Ilya Boudraïtskis

Samme dag mødte tusinder af mennesker frem i lignende aktioner i alle de større byer i Rusland. Bevægelsen nåede sågar helt til Vesteuropa, hvor de russiske samfund organiserede demonstrationer foran ambassaderne.

For bare en uge siden ville regimet ikke have forestillet sig, at det ville stå overfor alvorlige problemer. Valgkampagnen for statsdumaen (parlamentet) blev ført efter regler, som alle nu kender så godt. Det er reglerne for ”styret demokrati”, som er en autoritær politisk model, hvis grundlag blev lagt af præsident Jeltsin i 1993. Det var på det tidspunkt, den nuværende grundlov blev indført.

Man kunne have troet, at det var lykkedes Vladimir Putin og hans kumpaner at gøre politik til et kedsommeligt skuespil, som næsten alle i befolkningen oplevede som noget helt fremmed for dem. Kun syv partier kæmpede om pladserne i parlamentet, men det var på forhånd afgjort, at den største del af kagen ville tilfalde ”Forenet Rusland” (Putins parti). Dette parti har monopol på både statsstrukturen og landets store kapitalistiske selskaber. For at sikre sejren til dette bureaukratiske monster, hvis popularitet er i frit fald, blev tusinder (eller rettere millioner!) af offentligt ansatte mobiliseret. Enhver mekanisme, der kunne manipulere med valgresultatet og valgkommissionens arbejde, blev taget i brug.

Den voksende utilfredshed med regimet kom til udtryk gennem det massive antal stemmer til partier der blev opfattet som kritiske over for Forenet Rusland. Millioner af vælgere brugte princippet: ”Stem på et hvilket som helst parti – bare ikke Forenet Rusland. Om morgenen den 5. december, da resultaterne af valget blev offentliggjort, var landet fuld af harme: Forenet Rusland havde vundet 50 procent af stemmerne, samtidig med at dets faktiske popularitet faldt kraftigt. Og i befolkningen var partiet kendt som ”partiet af svindlere og tyve”. De rapporter, der blev offentliggjort af observatører fra oppositionen, afslørede, at næsten en fjerdedel af valgkortene var blevet ”pillet ved” til fordel for partiet ved magten!

Russerne har følelsen af at være blevet personligt fornærmede og latterliggjort, og det kommer oven i de stadig mere tydelige konsekvenser af den økonomiske krise: knusende fattigdom og privatiseringen af den offentlige sektor. Den 5. december mødte mere end 7.000 mennesker op til det møde, der var organiseret i Moskva af forskellige politiske grupper, der kræver demokratisering. Kravet om et ”fair valg!” gik hurtigt over i ”Putin – gå af!” og ved mødets afslutning var der voldelig konfrontation mellem politi og deltagere. Indenfor få dage spredte konflikten sig og forstærkedes. Unge mennesker organiseret gennem sociale netværk forsøgte sig med uautoriserede aktioner i byens centrum. De blev tæt fulgt og brutalt spredt af politiet.

I fredags blev næsten 1000 personer arresteret i forbindelse med sådanne aktioner i Moskva og Sankt Petersborg. Til sidst nåede utilfredsheden et højdepunkt lørdag den 10. december. Det, der skete denne dag, kan allerede betegnes som en milepæl i moderne russisk historie. For første gang siden starten af 90’erne var millioner af mennesker med i direkte politisk aktion – i gaderne. I denne politiske aktivitet kan vi allerede se en kamp mellem ideer og alternativer blive diskuteret mellem tre poler: demokrater, militante venstreorienterede og nationalister. Denne kamp mellem ideer udspiller sig på en fælles baggrund – en opgave, som alle har gjort til deres: nemlig at vælte Putinsystemet og genetablere elementære politiske friheder. Perspektiverne for denne nyligt opståede bevægelse er tvivlsom. Men under alle omstændigheder er intet, som det var før. Vi er på vej ind i en ny epoke i historien, hvor den antikapitalistiske venstrefløj vil spille en større rolle end tidligere.

10.december

Ilya Boudraïtksis er leder af Vpered (Fremad – som netop har besluttet at slutte sig sammen med en anden socialistisk organisation) og medlem af Fjerde Internationale.

 

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com