læs mere om: Arbejdsmarked

21.01.11 | Ebbe Rand Jørgensen

Tip en ven      |    Print  

Efterløn: En ny aktiv fagforeningsstrategi

Onsdag den 19. januar var hundredvis af fagforeningsaktivister på gaden for at forsvare efterlønnen. Måske et tegn på at dele af fagbevægelsen er ved at finde nye – og mere dynamiske – måder at arbejde på.

Det var medlemmer af 3F, FOA og fødevareforbundet NNF, der stod ved stationer og andre centrale steder og uddelte løbesedler til forbipasserende og på den måde aktivt deltog i kampagnen for at forsvare efterlønnen. Faglige aktivister går på gaden igen lørdag den 22. januar. Det er endnu et led i kampagnen for at bevare efterlønnen, men i virkeligheden meget mere end det. Det er også et led i bestræbelserne på bevidst at indføre helt nye arbejdsformer i fagbevægelsen.

SI har talt med Christian Juhl, formand for 3F Silkeborg og folketingskandidat for Enhedslisten. Christian kan fortælle, at disse tiltag er sat i gang i 3F for at ændre hele tilgangen til organiseringen af kampagner i forbundets regi.

Centralt er der nedsat et kampagnesekretariat i forbundet, der arbejder med at inddrage medlemmerne i aktiviteter. Men ikke mindst de lokale afdelinger spiller en vigtigt rolle.
Her handler det om at inddrage tillidsfolk og andre fagligt aktive på en ny måde.

De bliver spurgt: ”Kunne du tænke dig at komme på en liste over aktivister?”

Hvad betyder det så konkret.

”Tag 15 flyers og del dem ud i dit boligområde,” kunne svaret være.

En anden opgave kunne være at stemme dørklokker – grænseoverskridende for de fleste mennesker. Men dem, der så prøver det, kommer tilbage med en succesoplevelse, en styrket selvtillid, der gør at de ikke er så bange for at diskutere politiske emner.

”Det betyder, at næste gang er folk ikke nær så bange for at deltage i politiske kampagner, og tør flere ting,” fortæller Christian, ”og der er et vældigt potentiale og nogle muligheder, som ikke eksisterer, hvis man bare laver store annoncekampagner.”

Inspiration fra England og USA
Idéerne til at arbejde på denne måde kommer ikke dumpende ned fra himlen.

Inspirationen kommer især fra Storbritannien og USA. Christian har selv været på en studietur til USA, hvor han besøgte United Farm Workers, som især organiserer landarbejderne i Californien – måske bedst kendt fra John Steinbecks roman Vredens Druer.

Her har man – inspireret af den nu afdøde fagforeningsleder Cesar Chavez – fundet frem til nogle meget dynamiske arbejdsformer. I stedet for at sidde på fagforeningskontorerne har de mobile kontorer, der bevæger sig ud, hvor folk er og organiserer dem der. Aktiviteterne indbefatter også civil ulydighed. Christian talte også med nogle af de universitetsstuderende, som arbejdede som frivillige aktivister.

Hjemme i Silkeborg har de sat nogle af de samme idéer på skinner. Både ved at gå på gaden og dele flyers ud, men også ved at inddrage medlemmerne i politiske møder om forskellige emner. Der været møder om krisepolitik og arbejdsløshed. Der møder 60 til 70 mennesker op hver gang. Men det vigtige erm at de fremmødte også deltager aktivt og tør markere deres holdninger.

Ny regering
Næste vigtige begivenhed bliver det store tillidsmandsmøde i Odense den 2. februar. Her har LO indkaldt til stormøde om forsvaret for efterlønnen. Deltagerne behøver ikke at sidde og kede sig på busturen fra Silkeborg. De lokale folketingskandidater fra Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten er inviteret med i bussen og får hver et lille politisk indlæg, så der bliver også tid til lidt politisk dialog. Ved Storebæltsbroen skifter politikerne over til en anden bus.

”Det flytter virkeligt noget, når folk selv får lov at formulere sig,” mener Christian. ”Det er den kraft, der kan blive virkelig afgørende i forhold til et regeringsskift. Tænk på den styrke, der kan ligge i bare 10.000 aktive. Det er også det, der skal til for at holde en ny regering på en rigtig kurs.”

Og så har også Enhedslisten måske noget at lære. Christian har meldt sig til at være med til at forberede Enhedslistens valgkampagne. Han mener, at Enhedslisten kan blive inspireret af de samme erfaringer, når vi skal ud og møde folk både i det daglige arbejde og i valgkampen.

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 26

En ny parlamentarisk taktik for Enhedslisten?

Frem mod valget i 2011 var en af Enhedslistens paroler, at partiet ville ”trække socialdemokraterne til venstre”. På trods af at Enhedslisten fik det bedste valg for venstrefløjen i mange årtier, var det dog svært at se effekten af forsøget på at ”trække” i S. Tvært imod gennemførte Thorning-regeringerne en grundlæggende borgerlig politik, der øgede uligheden, videreførte de borgerlige regeringers økonomiske politik, solgte DONG, angreb lærerne og meget andet. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.