RELATEREDE ARTIKLER

1. Maj og social dumping Modernisering af det offentlige? Fair pensionsalder! TTIP sætter løn- og arbejdsforhold under pres Det store luftkastel ”New Public Management” – eller ”Regnedrengenes Amokløb” Regeringens mislykkede bidrag Lærere siger op Presset vokser på Thorning Øresundstoget kører igen Kamppladser Kædeansvar i Sverige Status nu og kampen herfra En indskrænket kamp om løn Regeringen revolutionerer erhvervsuddannelserne – på den dårlige måde Husarbejde til discountpris Så starter karavanen gennem Danmark Mere jobrotation hjælper ledige Del arbejdet! Tryghed og arbejde Arbejdsløse danner aktionsnetværk Udfordringen fra den gule fag-forretning Fagbevægelsens ledere på dødskurs Frafald må stoppes Unge vil have fagforeninger Fagforeningsfolk vil stille krav til en rød regering Eventyret i Odense Et spørgsmål om liv og død En ny aktiv fagforeningsstrategi Kommunale 3F’ere kræver rød regering Måletyranniet breder sig Kampen for holdbare industriarbejdspladser ”Umyndiggørelse” af pædagoger (og mange andre) Når kommunen svinger kæppen Tyske lærere siger nej! Strejken på Danfoss Blokade mod underbetaling Nu også protester i Danmark den 13.-14 marts Kage i cup’en og flammer i Joes juice Vi tog skraldet CSC-strejken slut efter dom i Arbejdsretten En sag for hele fagbevægelsen Amerikanske fagforeninger slår igen Postarbejdere kommer til at betale for privatisering 19.000 bygningsarbejdere i strejke "Når amerikanske arbejdere bliver ramt, står I næst i rækken i Europa" Venstrefløjens alternativ skal ikke kun handle om ”mere velfærd”. Tæt løb om formandsposten 23 faglige netværk oprettet Norsk fagforening organiserer flere migranter end etniske nordmænd Parolen om ”britiske jobs til britiske arbejdere” er forkert SUF skærper faglig profil Pædagoger gør status Hvad har vi lært? Peruviansk bondeoprører arresteret Faglig mobilisering i støbeskeen Et gennembrud for skifteholdsarbejderne Venezuelas arbejderbevægelse ved en skillevej Sejr og nederlag Regeringen skal opfylde kravene – hverken mægle eller diktere Politiske krav er nødvendige Mens der ventes på teaterdirektøren ... 33 dages strejke endte med sejr Trykkere fra 6 lande mødes i Polen Strejkebølge får bred opbakning Overenskomstkamp er velfærdskamp En irriterende sten i EU-skoen En sejr i stormvejret

TILMELD SI NYHEDSBREV

læs mere om: Faglig kamp | Arbejdsmarked

14.02.10 | Jørgen Arbo-Bæhr

Tip en ven      |    Print  

Overenskomst: OK 2010 - midt i en krisetid

I disse dage er overenskomsterne midt i de afsluttende forhandlinger. Den oprindelige køreplan betyder, at den største og magtfulde forhandling mellem Dansk Industri og CO Industri skulle have været afsluttet fredag den 12. februar, og de afgørende forhandlinger i weekenden skal afgøre, om der kommer et forlig, eller om forhandlingerne skal indblandes af forligsmanden.

Samtidig er man gået i gang med forhandlingerne på de andre større områder. Feks. indenfor byggeriet, transport og handel og service-områderne.

OK-forhandlingerne sker midt i en krisetid. Arbejdsløsheden er steget, og den vil også stige inden for den overskuelige fremtid. Samtidig har en del af arbejderklassen problemer med, at deres løn og arbejdsforhold presses af arbejdsgivernes misbrug af billig arbejdskraft fra de østeuropæiske lande. Og endeligt har der været en vigende tendens i organisationsgraden i de fleste af de førende fagforbund, hvor man har set, at de gule organisationer vokser – ikke mindst de kristelige.

Politiske krav vokser
Når man ser på nogle af de største krav blandt fagbevægelsens medlemmer, viser det sig tydeligt at være politiske krav. En del af kravene retter sig altså til politikerne på Christiansborg.

For det første er der kravene om bekæmpelse af social løndumpning. Det handler ikke mindst om kravet om ”kædeansvar”. Det vil sige, at en hovedentreprenør – primært indenfor byggeri, men også indenfor hotel & restauration og transport – skal være ansvarlig for, at deres underentreprenører overholder overenskomsterne. Det er et krav til overenskomsterne, men det er også et krav om, at lovgivningen skal ændres. Det er et vigtigt krav for store dele af arbejderklassen, og samtidigt er det et vigtigt krav til Folketinget, og desuden er det også en udfordring til Danmarks forhold til EU.

Desuden kan man se, at kravene inden for industriområdet også handler om flere arbejdspladser. Vi har i de senere år set, at industriarbejdspladser forsvinder ud af landet, og biver til nye arbejdspladser primært i Asien, hvor lønnen er meget lavere. Det stiller store krav til politikerne i Folketinget, om etablering af nye arbejdspladser indenfor industrien, f.eks. indenfor produktion af vedvarende energi.

Disse krav fra fagbevægelsens medlemmer viser, at forhandlerne har noget at true arbejdsgiverne med. Man kan også se, at medlemmerne er parat til at strejke for deres krav. F.eks. har 3F fået lavet en undersøgelse, der viser at tre fjerdedele af medlemmerne er parat til at strejke, og de vil især bekæmpe løndumpningen.

Fagbevægelsens venstrefløj
Venstrefløjen i fagbevægelsen har nogle muligheder til at udfordre topforhandlerne, og samtidig har vi muligheden for at kæmpe for en ny regering og en anden politik fra den nye regering.

Vi har muligheden for at stå fast på medlemmernes krav, og at rejse kravene om kædeansvar og kravene om etablering af industrielle arbejdspladser, direkte overfor regeringen og overfor en ny regering – overfor partierne Socialdemokraterne og SF.

Samtidig er det vigtigt, at venstrefløjen holder fast i alle de samlede krav. Det handler ud over de ovennævnte krav, om kravet om reallønsstigninger, og om afskaffelse af 50 % kravet indenfor HK, og kravet om ligeløn, så der kommer markante lønstigninger blandt de lavtlønnede kvindeområder, f.eks. indenfor handel og rengøring.
Desuden skal vi forlange, at forhandlingerne er åbne, så medlemmerne kan følge med i, hvad forhandlerne siger overfor arbejdsgiverne.

På den måde vil venstrefløjen udfordre topforhandlerne. Det er jo ikke nogen hemmelighed, at topforhandlerne er parat til at lave kompromisser med arbejdsgiverne, som ikke vil give medlemmerne brugbare løsninger mod løndumpningerne og bekæmpelse af arbejdsløsheden. Topforhandlerne bruger jo pseudoargumenter, hvor de er parat til at bakke op om arbejdsgivernes krav om bedre konkurrenceevne.

Vi skal overalt i fagbevægelsen pege på, at vi i stedet for at blive skræmt af krisetiden, skal holde fast på kravene, så fagbevægelsen kan komme i offensiven mod såvel arbejsgiverne som den borgerlige regering. På den måde kan vi styrke kampen om en anden regering, og en anden politik fra en ny regering.

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 26

En ny parlamentarisk taktik for Enhedslisten?

Frem mod valget i 2011 var en af Enhedslistens paroler, at partiet ville ”trække socialdemokraterne til venstre”. På trods af at Enhedslisten fik det bedste valg for venstrefløjen i mange årtier, var det dog svært at se effekten af forsøget på at ”trække” i S. Tvært imod gennemførte Thorning-regeringerne en grundlæggende borgerlig politik, der øgede uligheden, videreførte de borgerlige regeringers økonomiske politik, solgte DONG, angreb lærerne og meget andet. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.