Avatar findes i virkeligheden: Den fiktive planet Pandora findes i Syd- og Mellemamerika, og lige nu er na’vi folket ved at blive forflyttet og dræbt. Navnene er anderledes, men situationen er næsten den samme.

af Carlos A. Quiroz

I den næste generation vil Mellem- og Sydamerika blive skueplads for rige landes kamp om naturressourcer, som de har brug for til fortsat at vokse og holde trit med deres overdrevne forbrugsfikserede levevis. De sidste uberørte jomfruskove på jorden vil blive overtaget af rige og magtfulde militærenheder, der arbejder for multinationale selskabers interesser.

Det sker allerede i de tropiske skove og bjerge på kontinentet. Minedrift, olie, turisme, ejendomsmæglere og andre selskaber forsøger at overtage de indfødtes land i en sammensværgelse med de lokale marionetregeringer.

Sebastian Machineri er leder af yaminawa-folket, som lever i grænseområdet mellem Brasilien, Peru og Bolivia, dybt inde i Amazonas. Han fortalte mig, at indfødte folk i Brasilien bliver dræbt, angrebet, forflyttet og udryddet af regeringen og private godsejere.

”Jeg gør mig intet håb om, at det vil ændre sig i fremtiden”, sagde han og tilføjede, at internationale erklæringer om oprindelige folks rettigheder ikke er til meget hjælp, når magtfulde interesser presser regeringer til at ødelægge vores planet.

Massakrer og forfølgelse
I 2009 stod oprindelige folk i hele Amerika over for forøget vold, dødelige militærangreb, forflyttelser, forfølgelse og fængsling fra regeringer, paramilitære, guerrilaer og militærenheder knyttet til virksomhedsinteresser.

For at kunne forflytte oprindelige folk har regeringer og interessegrupper i Latinamerika vedtaget en særlig lovgivning, der bygger på politiske modeller for “frihandel” designet af Wall Street. Det har åbnet dørene til ellers beskyttede områder for en hvilken som helst virksomhed med penge nok og de rette forbindelser.

Sidste år i Bagua i Peru blev hundredvis af bønder fra de oprindelige folk awajun og wampis massakreret af USA-trænede militariserede politistyrker. De indfødte protesterede over regeringslove, som ville tillade selskaber at overtage deres jorde uden forudgående samråd.

Mange lokale ledere er blevet spærret inde, når de protesterede imod regeringsplaner om at lease 73 procent af Perus Amazonas-(regn)skov til virksomheder sammen med betragtelige områder i Andesbjergene.
Sidste år tilbageholdt awajun- og wampisfolkene fem ansatte fra det canadiske mineselskab IAMGOLD. De havde ikke autorisation til at være på deres territorium.

"Blå aber"
I Avatar tilsidesætter virksomhedsledelsen Na’vierne som “blå aber” og “vilde”. Både virksomheden og deres lejesoldater opfatter Na’vierne som undermennesker.

Den peruanske præsident Alan Carcia har kaldt de oprindelige folk “forvirrede vilde”, “barbariske”, “andenrangs borgere”, “kriminelle”, og “ignoranter”.

Der ser ikke ud til at være nogen ende på de kampe, der vil blive mellem de oprindelige folk i Peru og regeringssanktioneret virksomhedsmagt.

I Colombia er Amazonas’ oprindelige folk fanget midt i de interne kampe mellem regeringen, guerillaerne og regeringsstøttede paramilitære enheder. Tyve medlemmer af det indfødte awa-samfund blev dræbt af guerrillagruppen FARC i 2009. Ved årets slutning blev yderligere 74 dræbt af formodede paramilitære grupper, som forbindes med narkohandel.

Det colombianske underhus godkendte et kontroversielt program, der skulle overbevise kvinder i lokalområderne til at undergå sterilisation.

Den afrocolombianske befolkning lider fortsat under vold, drab og forflyttelser. Mere end 4 millioner colombianere er blevet forflyttet med vold – ikke bare fra guerillaer, men for det meste fra militæret og de højreorienterede paramilitser som har stærke bånd til Alvaro Uribe regeringen, landbruget og mineindustrien.

Den samme tragedie er i gang over hele kontinentet.

Mapuche-indianernes kamp i Chile
I Chile begyndte flere Mapuche samfund at kræve land tilbage i Araucania, en region i det centrale Chile, som de siger blev stjålet fra dem i det 16. århundrede under den spanske invasion.

Mindst fem mennesker er blevet dræbt af den chilenske regering, som har indført en anti-terror lovgivning for at kunne fængsle mapuche-lederne.

I Ecuador sagsøger oprindelige folk amerikanske olieselskaber for ødelæggelser forårsaget af jord- og vandforurening. Den moderat venstreorienterede regering, der sad ved magten, prøvede at svigte sit valgløfte ved at sælge omfattende mængder af jord til olie- og mineselskaber: Reaktionen var en stærk national strejke og sociale protester.

I mellemtiden bevæger oprindelige folk i Bolivia sig mod selvstyre. Ved præsident – og parlamentsvalget den 6. december stemte 12 af landets 327 kommuner for selvstyre for oprindelige folk og gav dem dermed kontrol over naturressourcerne og deres jord. Den samme model praktiseres, om end i mindre omfang, i Venezuela.

Obamas administration og de forudindtagede amerikanske medier har bestemt sig for at angribe regeringerne i Bolivia og Venezuela, mens de forbliver tavse om massakrerne på oprindelige folk i Peru, Colombia, Brasilien, den voldelige undertrykkelse i Chile og Equador og det voldelige kup-regime i Honduras – hvor dødspatruljer oplært i USA har angrebet indfødte folk.

De multinationales magt
Fremtiden for Syd- og Mellemamerika afhænger af, hvor meget magt der gives til de multinationale selskaber i dag.

Vi er nødt til at stå op imod rige lande, der undertrykker fattigere nationer med militær som i Congo, Irak, Palæstina eller med påtvungne private “investeringer” i Latinamerika og dele af Afrika og Asien.

Under Bushadministrationen var strategien for at overtage naturressourcerne i Latinamerika domineret af frihandelsaftaler (FTA) og økonomisk støtte til voldelige konflikter i Colombia, Haiti og Mexico. Med Barack Obama ved magten har USA stoppet disse tiltag, men meddelt ,at den vil gå i gang med at åbne syv militærbaser i Colombia, samtidig med at tilstedeværelsen i Peru vil forøges – med muligvis tre militærbaser.

Colombia er det land i verden, næst efter Israel, der modtager mest militær bistand. Samtidig har Pentagons Sydkommando forøget antallet af militærøvelser, der gennemføres med Peru, Panama og Colombia.

Avatar og den hvide mand
I Avatar blev det amerikanske militær en sofistikeret hær af private lejesoldater, der arbejdede for store profitter fra udvindingsindustrien. Ligegyldigt hvad de havde behov for at ødelægge eller hvem de skulle dræbe, fik de jobbet udført.

Oprindelige folk er portrætteret på tåbelige, stødende måder – halvvejs dyr. Ikke desto mindre er virkeligheden den, at visse mennesker opfatter vores oprindelige folk i Sydamerika på den måde.

Der er en hvid overlegen tone mod slutningen af filmen hvor en hvid mand redder den oprindelige befolkning, men manuskriptet havde en interessant tilgang til race: Mens en overvejende hvid ledelse anførte de destruktive foretagender var frelserne en ung multi-racial gruppe af tænkere og drømmere.

Avatar repræsenterer et nyt skridt i filmverdenen – ikke bare fordi den blander højteknologisk animation med realistisk fiction, men også fordi Avatar viser os den mest sandsynlige fremtid for denne planet – præsenteret som fikion, men ikke rigtigt.

De mulige militære konflikter, som vil udspile sig i de kommende år i Mellem- og Sydamerika er forbundet med virksomheders grådighed og specifikke kapitalistiske interesser. Det er den skræmmende fremtid, der venter de kommende generationer.

Med mindre, selvfølgelig, at USA, Europa og andre rige lande holder inde med deres kolonialistiske, imperialistiske politik. Og den er designet og domineret af industri- og militærmaskiner – sande mafier.

I folkets hænder
Ligesom i Avatar er fremtiden for vores Pandora i hænderne på folket, så vi kan genvinde kontrol med vores liv og fremtid for at garantere et rigtigt demokrati med lighed for alle uanset race eller oprindelse og med respekt for vores oprindelige folk.

Så vil vi være i stand til at bevare vores planet, og livet vil igen være helligt.

Oversat fra den australske ugeavis Green Left af Bodil Olsen. Mellemrubrikker er indat af redaktionen.

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com