Venstre-Blokken fordoblede antallet af mandater fra 8 til 16, mens Socialdemokraterne havde det dårligste valg siden 1991.

af Åge Skovrind

Parlamentsvalget i Portugal den 27. september gav et fornemt resultat for venstrefløjen. I et valg, hvor kun 60 procent af vælgerne gav deres stemme, havde kommunistpartiet en lille fremgang til 7,88 procent, mens den yderste venstrefløj sprang fra 6,38 til 9,85 procent. Den socialdemokratsike regering mistede sit absolutte flertal.

Allerede ved valget til Europa-Parlamentet i juni noterede Venstre-Blokken. (Bloco de Esquerda – BE) en opsigtsvækkende fremgang. BE gik fra et enkelt til tre mandater og blev det tredje største parti i landet. Selv om kommunisternes valgalliance også havde fremgang i EU-valget, blev den for første gang overhalet af BE.

BE står især stærkt blandt de unge, og har markeret sig stærkt på spørgsmål som homoseksuelles rettigheder, ligestilling for kvinder og miljøsager. Partiet blev dannet i 1999 som en slags portugisisk sidestykke til Enhedslisten i Danmark. Stifterne var det maoistiske UDP, det trotskistiske PSR og en gruppe intellektuelle kommunister, men i dag er de gamle skillelinjer væk, og flertallet af medlemmer har ikke baggrund i de gamle partier. Allerede i 1999 lykkedes det med 2 procent af stemmerne at få valgt to medlemmer til parlamentet, og siden er det kun gået fremad.

 

Socialdemokrater uden flertal
Parlamentsvalget har ændret det politiske landskab. Det regerende Socialdemokrati mistede sit absolutte flertal. Partiet måtte sige farvel til over en halv million vælgere og gik fra 45 procent til 36,5 procent af stemmerne.

Det er det dårligste resultat for Socialdemokraterne siden 1991 og skyldes uden tvivl den asociale politik, som regeringen Sokrates har kunnet føre med et absolut flertal i parlamentet. Blandt andet har regeringen gennemført en arbejdsmarkedsreform, som gør det nemmere at fyre de ansatte – i et land med næsten 600.000 arbejdsløse, og hvor halvdelen ikke får understøttelse. Regeringen har også lværet i skarp konflikt med lærerne og andre offentligt ansatte, mens bankerne er blevet hjulpet nænsomt gennem krisen.

Det liberale midterparti PSD (betyder Social-Demokratisk Parti, mens socialdemokraterne hedder det Socialistiske Parti) vandt tre mandater flere end i 2005, men havde alligevel et af sine dårligste valg. Derimod var der fremgang for det konservative Partido Popular, som er blevet landets tredje største parti (i 2005 var det fjerde størst). Kommunistpartiet er gået fra en tredjeplads til en femteplads.

 

Mål blev indfriet
Venstre-Blokken er det parti, som havde den største fremgang sammenlignet med 2005. Partiet fik over en halv million stemmer (557.109 i et land med lidt over 9 millioner vælgere), 192.679 flere end i 2005, og dermed gik BE fra at være det femte største til det fjerde største parti. Antallet af mandater blev fordoblet fra 8 til 16.

Venstre-Blokken kan se frem til en periode med større indflydelse i det politiske liv og mulighed for at påvirke de sociale kampe. Partiet fik indfriet de tre mål, man havde sat sig for valgkampagnen:

– at forhindre Socialdemokraternes absolutte flertal

– at øge antallet af stemmer i forhold til 2005

– at øge antallet af medlemmer i parlamentet

 

Mindretalsregering
Uden et absolut flertal i Parlamentet vil Socialdemokraterne sandsynligvis danne en mindretalsregering og være nødsaget til at vælge mellem samarbejde til venstre eller højre.

PÅ valgaftenen fremhævede Venstre-Blokkens leder, Francisco Louca, to mærkesager, som BE vil slås for: flere sociale rettigheder og en skærpet beskatning af de høje indkomster og formuer. Et særskilt krav handler om at få fjernet den nuværende undervisningsminister, som har gjort sig umådeligt upopulær blandt lærere og elever.

Portugiserne skal allerede til valgstederne igen den 11. oktober, hvor der er kommunalvalg.

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com