RELATEREDE ARTIKLER

Et fantastisk resultat for Corbyn og Labour Et morderisk angreb på kvinder og piger i Manchester Islamofobi, nedskæringer og krise for venstrefløjen Slaget om Orgreave Solidaritet og modstand mod reaktionære kampagner Alan Thornett om fremtiden efter Brexit Socialistisk genforening Det islandske valg blev en overraskelse Corbyn og udfordringen for venstrefløjen Venstrefløjen og Jeremy Corbyn PR-konsulent i stedet for politiker For enhed og solidaritet i Europa, mod racisme og social dumping Brexit er en katastrofe, men kampen fortsætter (Også) venstrefløjen er uenige om ”remain” or ”leave” Påskeoprøret i Irland 1916 Jez, vi gjorde det! – et politisk jordskælv Opsigtsvækkende kampagne for Jeremy Corbyn Tyske lærere siger nej! SSP går med i venstrefløjs-alliance Valgresultatet kan føre til regeringskrise Vandafgifter: Strået der knækkede kamelens ryg Kun genopretning af velfærden kan få Sverigedemokraterna til at skrumpe De store taber Stem ”ja” og sig nej til nedskæringer Lærerne strejker i Norge Øresundstoget kører igen Kædeansvar i Sverige Hvad gik galt i Norge? Lancering af ”Left Unity” The Spirit of '45 Højrefløjen vinder på urealistiske løfter Nyt håb på venstrefløjen Nyt revolutionært parti i Island Den »svenske revolution« i 1917 Hvilken Breivik? Den socialistiske fremgang forduftede Hvilken vej for venstrefløjen? Hvad er Socialdemokratiet? Forsvar for velfærd giver Socialistische Partij forspring i meningsmålinger BLOCKUPY Frankfurt Afgørende valg i Nordrhein-Westfalen Privatisering af hospital stoppet Europa mod nedskæringer Norges tragedie må sætte Europa i aktion mod ekstremismen Island siger – igen - nej til at betale bankgæld Tid for klassekamp! Tid for organisering! Die Linkes succes i Nordrhein-Westfalen Nej til nedskæringer, ja til proportional repræsentation Postarbejdere kommer til at betale for privatisering 19.000 bygningsarbejdere i strejke Plan for et IMF-frit Island! Antikapitalistisk galgenhumor fra Island Socialdemokratiet er dødt – Socialdemokratiet lever Så er valget overstået – og nogle spørgsmål trænger sig på Højrefløjen fremmaner det socialistiske spøgelse Rød-grønne til valg uden entusiasme Knebent flertal for ansøgning om medlemskab Jordskredssejr til venstrefløjen New Labours kollaps Faglig venstrefløj stiller op i EU-valget »Vi kan vinde den anden folkeafstemning om Lissabontraktaten« Norsk fagforening organiserer flere migranter end etniske nordmænd Protester baner vej for venstre-regering Parolen om ”britiske jobs til britiske arbejdere” er forkert Længe kan ondt forværres (islandsk folkevisdom) På randen af parlamentarisk sump

TILMELD SI NYHEDSBREV

læs mere om: Nordeuropa

12.04.17 | Socialistiska Partiet

Tip en ven      |    Print  

Stockholm: Bekæmp terrorisme og islamofobi - forsvar de demokratiske frihedsrettigheder

Terrorangrebet i fredags har rystet Stockholm og hele Sverige. Rædsel og sorg er blevet forenet med en spontan bølge af solidaritet og mange fine eksempler på omtanke og støtte til de ramte.

Titusindvis af mennesker af mennesker samledes i Stockholms hjerte for at møde volden, ikke med folkehad og hævn men med et forsvar for et åbent samfund med plads for alle.

Vi er vant til mediebillederne fra terrorangreb og massakrer udenfor Sveriges grænser, men når det sker midt i blandt os bliver volden til en realitet, hvor mennesker reagerer forskelligt og drager forskellige slutninger.

Umiddelbart har vi set hvordan islamofobiske, fremmedfjendtlige og racistiske grupper udnytter udåden til hadkampagner mod muslimer og "arabere". Vi møder dem med uforsonlig modstand. Hverken terroristiske mordere eller racistiske hadbudskaber skal få held til at få os til at vende os mod naboer og arbejdskammerater, flygtninge eller andre med brug for hjælp uanset religion og oprindelse. Vi bekæmper opdelingen i "os og dem" og slår vagt om solidaritet og fællesskab over grænser og forskelligheder.

Udåden har givet ophav til en omfattende reaktion fra magthavernes side, det er uundgåeligt. Samtidigt må vi være bevidste om risikoen ved at tildele den politimæssige magt ubegrænsede ressourcer. At angrebet skal undersøges grundigt er en ting, men vi modsætter os udviklingen mod en politistat og et overvågningssamfund, som vil give både terrorister og racisterne alle kort på hånden. Virkelig kamp mod terrorisme handler grundlæggende om forsvar af demokratiske rettigheder og menneskers ligeværd mod undertrykkelse og overgreb fra såvel had- og voldsgrupper, som fra stat og myndigheder.

Vi maner de delegerede på den socialdemokratiske partikongres til ikke at gå i fælden og lade udåden give plads til fortalerne for indskrænkninger i demokratiske rettigheder, asylret og modtagelsen af flygtninge. Arbejderbevægelsen skal være arbejderklassens og udsatte menneskers fælles solidariske kraft og beskyttelse - ikke en megafon for nationalisme og provinsiel egoisme.

Vi udtrykker vores solidaritet og medfølelse med dem, der direkte blev ramt af terrorangrebet, men også med alle de mennesker, der risikerer at blive udpeget som syndebukke af højreekstremister, racister - og af ansvarsløse sensationsmedier. I skrivende stund har ingen organisation påtaget sig ansvaret for udåden i Stockholm.

Men en ting står klart: Terroristiske mordere skal ikke få held til at bane vejen for racister, højreekstremister og nationalister.

Bekæmp terrorisme og islamofobi - forsvar de demokratiske frihedsrettigheder - varm solidaritet med mennesker på flugt fra terror og undertrykkelse.

Socialistiska Partiet (svensk sektion af Fjerde Internationale)
Stockholm, 9. april 2017

 

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 25

Økonomiaftale 2018: Afviklingen af den kommunale velfærd fortsætter

Aftalen om kommunernes økonomi i 2018 er endnu et skridt i den langsomme afvikling af den borgernære velfærd. For aftalen løfter godt nok serviceudgifterne med 300 mio. kr., men alene næste år skønnes udgifterne fra flere ældre og børn at stige med 1,3 mia. kr. Altså vil det reale ressourceforbrug per bruger falde. Samtidig giver aftalen 300 mio. kr. til skattelettelser – noget der åbenlyst vil gavne de rigeste kommuner. Regeringen formår dermed at presse kommunerne i stadig mere borgerlig og asocial retning: Mindre velfærd, flere skattesænkninger. Behovet for et kommunalt oprør er stadig påtrængende. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.