læs mere om: Arbejdsmarked

16.02.17 | Christian Juhl

Tip en ven      |    Print  

Demo: Fair pensionsalder!

Omkring 500 mennesker var - trods kulde og et 2,5 timers langt program - lørdag den 11. februar taget til Vejle for at demonstrere mod forhøjelse af pensionsalderen.

Bag demonstrationen stod tillidsrepræsentant Bjarne Lykke fra H & P Frugtimport i Vejle. Demonstrationen kommer i forlængelse af 3Fs underskriftskampagne Fair Pensionsalder. Den kan man støtte her:
http://action.3f.dk/page/s/templates_fair-pensionsalder-1

Blandt talerne var Christian Juhl, MF for Enhedslisten. Vi bringer her hans tale:

I 2011 fik efterløn og pension det første hug.
Den borgerlige regering vil have, at vi arbejder endnu længere.
Men mange vil slet ikke nå pensionsalderen.
Spørgsmålet er, om du lever du i toppen eller i bunden
Ufaglærte lever 10 år kortere end højtuddannede.
De skal også have en chance for at nå pensionsalderen.

Jeg kan gå på pension næste år, når jeg er 65 år.
Min søn Peter er 35 år. Han kan gå på pension, når han er 69 år.
Mit barnebarn Mads Emil på 3 år kan først gå på pension, når han er 75 år.
Jeg er nødt til at opfordre Mads Emil til ikke at følge i farfars fodspor med arbejde i skoven, på fabrikker og byggepladser.
Han må få sig en uddannelse og holde sig fra hårdt fysisk og nedslidende arbejde, hvis han vil have chancen for et godt seniorliv.

Vi må sikre, at også mennesker, der slides af arbejdet, får både et bedre arbejdsmiljø og en chance for et OK seniorliv.
Vi skal kunne gå på pension, mens vi endnu har helbred til et godt seniorliv.

Men vi må også være ærlige og sige, at et flertal i Folketinget allerede har besluttet, at pensionsalderen automatisk stiger i løbet af de kommende år - så Lars løkke er ikke alene om ansvaret.
Folkepensionen skal suppleres af f.eks. en ordning for mennesker, der er slidt op. De skal have lov at gå fra enten gradvis eller helst 5 år før.
Kald det blot efterløn.

Og så er tiden inde til, at vi overvejer en generel nedgang i arbejdstiden. Lange arbejdsdage slider også på helbredet.
Men hvem skal så betale?
Det skal de, der i disse år får skattelettelse efter skattelettelse.
Det er blandt andet de arbejdsgiverne, der gør brug af vores arbejdskraft og slider os ned.

De skal naturligvis også sørge for et bedre arbejdsmiljø - mere end 60.000 mennesker rammes hvert år af ulykker eller arbejdsbetingede lidelser på deres arbejdsplads - nogle når på grund af skaderne på helbredet ikke frem til pensionsalderen.

Jeg sidder i Folketinget. Vi har et godt arbejdsmiljø, vi kan selv planlægge, hvad vi vil arbejde med, vi har en god løn og en god pension. Vi bør arbejde for, at alle danskere har lige så ordentlige forhold som folketingsmedlemmerne. Så ville vi være nået langt.

Det kan ikke være meningen at vi i fremtiden skal arbejde, til vi dør.
Vi lever i et af verdens rigeste lande, hvis vi fordeler værdierne retfærdigt.
Vi lever ikke for at arbejde - vi arbejder for at leve.

Der skal stor aktivitet til at ændre de borgerliges planer. De lytter ikke til snak og pæne ord.
Fagforeningerne skal - som i 2011, da vi lavede SKÆV-kampagnen - og som sidste års velfærdskampagne i mere end 80 kommuner - skifte fra administration til kamporganisation.
3Fs underskriftindsamling, der nærmer sig 200.000 underskrifter, er én del - demonstrationer lokalt, som denne er en anden.

Der er kun en ting at gøre - nemlig at fortsætte aktiviteterne.

 

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 26

En ny parlamentarisk taktik for Enhedslisten?

Frem mod valget i 2011 var en af Enhedslistens paroler, at partiet ville ”trække socialdemokraterne til venstre”. På trods af at Enhedslisten fik det bedste valg for venstrefløjen i mange årtier, var det dog svært at se effekten af forsøget på at ”trække” i S. Tvært imod gennemførte Thorning-regeringerne en grundlæggende borgerlig politik, der øgede uligheden, videreførte de borgerlige regeringers økonomiske politik, solgte DONG, angreb lærerne og meget andet. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.