RELATEREDE ARTIKLER

Videnskaben misbrugt for at fremme racisme Jihadismens dobbelthed Lille sejr midt i en humanitær katastrofe Internationalisme fra neden mod Fort Europa Ti teser om det yderste højre i Europa Krystalnat og terror Welcome to Denmark Welcome to Denmark To be or not to be – en ven af Enhedslisten Dansk Folkeparti og den danske højrepopulisme De fremmedfjendske lister Nej til dialog med Danskernes Parti Aktionen mod Gyldent Daggry Bureaukratisk kapitalistisk? Svækket nynazisme? Hvilken Breivik? Optøjer afspejler sociale problemer Permanent ophold bliver nemmere Sejr for antiracismen i Aarhus Bombemordet i Søllerødgade Slut med point på kærlighed Kan nynazisme bekæmpes alene ved forebyggende arbejde? Fair integration? Norges tragedie må sætte Europa i aktion mod ekstremismen Blandt nynazister i den jyske hovedstad Etniske mindretal får pisk Dansk integrationspolitik – en ”megasucces”? Støt de tvangsudviste irakere Integration eller tvang? Bekæmp fascismen Asylansøgere og statsborgere delte citroner Anti-nazister trodsede mediehetz Nynazistisk vold i Århus Neo-fascister opruster under Berlusconi Til højstærede hr. doktor Karl Marx! Seksualoplysning i tomgang Seksuelle relationer og klassekamp For en feminisme for de 99 procent og en militant international strejke den 8. marts Kvindestrejke kan blive et vendepunkt AKP-regeringens permanente krig mod kvinder Hvordan ”toilet-loven” understøtter intolerance Rosa Luxemburg i vores tid Clara Zetkins kamp for enhedsfronten Ligestilling eller frigørelse En eksemplarisk kamp, som kan smitte Arbejderenhed og feminisme på Kominterns kongres Højrefløjen kriminaliserer abort Vold – en del af kvinders hverdag Rosa Luxemburg – en ørn Solidaritet med kvinderne i den revolutionære proces Kvinder marcherer i Egypten Frigørelse, frihed og forandring Sådan begyndte det Kvinder marcherer til vi alle er fri! Muslimen, venstrefløjen og de selverklærede feminister Bøsser og lesbiskes frigørelse

TILMELD SI NYHEDSBREV

læs mere om: Anti-racisme | Feminisme

30.01.16 | Sara R. Farris

Tip en ven      |    Print  

Köln: Racistisk sexisme gavner ikke kvinder

Den kendsgerning at godt to dusin mandlige asylansøgere og mange mænd af nordafrikansk afstamning er blevet kædet sammen med røverier og seksuelle overgreb i Køln og andre tyske byer nytårsaften er blevet skamløst udnyttet af forskellige højrefløjsbevægelser til at brændemærke hele gruppen af muslimske mænd som en trussel mod kvinders rettigheder.

Det er selvfølgelig ikke noget nyt. Stemplet blev anvendt af europæiske kolonister, og blev for nyligt genanvendt af Bush-administrationen under besættelsen af Afghanistan i 2001, da bombningen af landet blev præsenteret som en nødvendighed for at befri afghanske kvinder fra den islamiske undertrykkelse.

For nylig har andre stemmer sluttet sig til det politiske højre, for - med udgangspunkt i kvinders rettigheder - at kræve en hård linje mod muslimer. I Tyskland har Alice Schwarzer været en af de mest udtalte kritikere af islam, og fremført, at både som religion og som kultur er den ansvarlig for kvindeundertrykkelse; over årene har Schwarzer fået tilslutning af en lang række af politiske aktører, inklusiv socialdemokraten Thilo Sarrzin. Denne ide er blevet så udbredt, at ifølge en undersøgelse, udført af meningsmålingsinstituttet Allensbach i 2012, forbandt 83 procent af alle tyskere ordet "islam" med "kvindeundertrykkelse".

Det er imidlertid nødvendigt, at vi husker, at i Tyskland er muslimer ikke de eneste, der er anklaget for medfødt kvindehad. Gennem 80erne beskyldte kendte kvindelige kristne feminister som Gerda Weiler og Christa Mulack jødedommen for at have indført patriarkatet i Vesten. På den tid synes selv visse politikere forbundet med De Grønne at antyde, at jødedommen - som religion - retfærdiggjorde seksuel vold og pædofili.

I nyere tysk historie har sexisme således gentagne gange været en karakteristik, man har knyttet til ikke-kristne religioner og kulturer. Men at fremstille problemerne på denne måde, er meget farligt for ligestillingen mellem kønnene og kvinders sikkerhed, da det ikke blot fordrejer fakta, men også afleder opmærksomheden fra de smuthuller i det tyske retssystem, der drejer sig om kvinders rettigheder og hverdagens sexisme og vold.

For eksempel gør den tyske lov om seksuel chikane og voldtægt det svært at retsforfølge de ansvarlige for sager om seksuelle overgreb, som dem, der blev meldt om efter nytårsaften. Paragrafferne 177-179 i den tyske straffelov definerer voldtægt som seksuel tvang udført med magt, men nævner intet om samtykke. Centre for voldtægtsofre og kvindeorganisationer har i årevis kritiseret denne tvetydighed. Det er en tvetydighed, der har givet dommere mulighed for at underkende sager med manglende samtykke, som utilstrækkeligt bevis på voldtægt, eller til at betragte overraskelsesangreb og befamling som overtrædelser, der ikke kan retsforfølges.

Endvidere viser statistikker, at det store flertal af sager om seksuel vold og misbrug - i Tyskland såvel som andre steder - ikke involverer muslimer eller immigranter. En EU-undersøgelse fra 2014 af vold mod kvinder, viser at ud af de 10.000 tyske kvinder, der blev interviewet, sagde 37 procent, at de havde oplevet mindst én form for fysisk overgreb eller trusler om vold fra en partner eller ikke-partner. De interviewede pegede oftest på mænd, de kendte: partnere, fædre, familie, venner, chefer.

I et lidt andet perspektiv, er det værd at bemærke, at i et land som Holland har ideen om, at sexisme er et problem hovedsageligt blandt immigranter (specielt muslimer) og i etniske minoritetssamfund, bidraget til at aflede opmærksomheden, såvel som penge, fra initiativer, der har forsøgt at modgå sexisme og ulighed mellem kønnene blandt "hvide" hollændere.

Igennem 00erne har de neoliberale nedskæringer i offentlige udgifter især ramt kvindeorganisationer og generelle ligestillingsinitiativer. Samtidig har skiftende hollandske regeringer over de sidste 10 år konsekvent finansieret programmer for at støtte deltagelse i arbejdsmarkedet og angiveligt "frigørelsen" af immigranter og etniske minoritetskvinder. Og dog har disse programmer skubbet kvinderne ud i udnyttelse i omsorgssektoren og i private husholdninger. Det vil sige, at hollandske politikere skubber immigranter og etniske minoritetskvinder ud i at tage de kønsspecifikke jobs, som hollandske feminister i årevis har gjort oprør mod og nægtet at udføre.

Så mens fremstillingen af muslimske mænd som kvinders fjender fuldstændig ignorerer faktiske statistikker og er blevet brugt til at fremstille muslimske kvinder som ofre for vilde muslimske mænds undertrykkelse, er der ingen af disse talspersoner for anti-islam og anti-immigration, der synes at have noget problem med udnyttelsen og segregationen af muslimske (og ikke-vestlige immigrant) kvinder i europæiske hjem.

Når sexisme gøres til et racespørgsmål og fremstilles som udelukkende de ikke-vestlige eller de ikke-kristnes domæne, så ender alle kvinder som tabere.

Sara R. Farris er adjunkt ved Goldsmiths College, University of London og forfatter til ”In the Name of Women´s Rights. The Rise of Femonationalism” (Udkommer på Duke University Press). Denne artikel stammer fra websitet salvage.zone og er oversat af Steen Andersen.

 

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 25

Økonomiaftale 2018: Afviklingen af den kommunale velfærd fortsætter

Aftalen om kommunernes økonomi i 2018 er endnu et skridt i den langsomme afvikling af den borgernære velfærd. For aftalen løfter godt nok serviceudgifterne med 300 mio. kr., men alene næste år skønnes udgifterne fra flere ældre og børn at stige med 1,3 mia. kr. Altså vil det reale ressourceforbrug per bruger falde. Samtidig giver aftalen 300 mio. kr. til skattelettelser – noget der åbenlyst vil gavne de rigeste kommuner. Regeringen formår dermed at presse kommunerne i stadig mere borgerlig og asocial retning: Mindre velfærd, flere skattesænkninger. Behovet for et kommunalt oprør er stadig påtrængende. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.