Socialisten Kshama Sawant vandt en plads i Seattles byråd i november sidste år og slog modkandidaten fra det Demokratiske Parti. Seattle er den største by i delstaten Washington på den amerikanske vestkyst. Kshama Sawant fik i valgkampen støtte fra den lokale faglige sammenslutning.

af Svend Vestergaard Jensen

Politisk fokus var at hæve mindstelønnen til 15 dollars, huslejekontrol, boliger som folk kan betale og en millionærskat til at finansiere transport, uddannelse og anden offentlig service. Dette fokus på den voksende ulighed i det amerikanske samfund viste sig at være en succes for den socialistiske politiker. I Seattle i hvert fald – startende med kampen for bedre mindstelønninger. Der er i forvejen et krav, præsident Barack Obama arbejder på. Han har i godt et år forsøgt en beskeden forhøjelse af mindstelønnen fra 40 til 50 kr. i timen.

I Seattle går de videre end dette krav. Det sker i kraft af krav, bevægelse og en socialist valgt ind i byrådet for at forandre tingenes tilstand. Inden for de kommende år vil Seattle hæve mindstelønnen til 15 dollars i timen. Det svarer til 81 kr., og er mere end det dobbelte af den nationale mindsteløn. Lønstigningen er den største i landets historie. Socialisterne i Seattle ser lønforbedringen til de lavtlønnede som starten for at få det gennemført over hele USA.

Fra Occupy-bevægelsen
Bag denne forandring står en socialist, der selv afleverer 2/3 af sin løn til partiets kasse. Hun er indvandrer fra Indien og arbejder som professor i økonomi og var en central figur i Occupy-bevægelsen i Seattle. Bevægelsen besatte blandt andet en park i byens centrum i 2011. Det er fra denne bevægelse, mange af valgkampagnens deltagere kommer.

Byrådet i Seattle består kun af ni medlemmer, som vælges på tur for en fireårig periode. Byen er helt domineret af Demokraterne. Derfor var det modsat mange steder i USA ikke et argument at stemme på Demokraterne for at undgå Republikanerne.

Kshama Sawant er medlem af organisationen Socialist Alternative, der er tilknyttet en af de internationale Militant-tendenser, der kom ud af en splittelse af denne internationale gruppering for en del år siden. Deres internationale organisering nu hedder Committee for a Workers’ International. Socialist Alternative blev støttet af en række græsrodsbevægelser og andre på venstrefløjen, såsom Solidarity og International Socialist Organization. Ligesom Socialist Alternative har disse to organisationer også et trotskistisk udgangspunkt. Kshama Sawant fik til valget i november sidste år 93.000 stemmer.

På gaden
Et af partiets hovedkrav var at hæve mindstelønnen til 15 dollars. Det er nu vedtaget med en overgangsordning for mindre virksomheder. I Seattle er der flere store virksomheder som Microsoft og Amazon. Historisk er byen bygget op på industri og fiskeri. I nyere tid har byen fået et tech-boom.

Beslutningen i Seattles byråd fik hurtigt reaktioner på landsplan. Republikanerne i Senatet i Washington D.C. blokerede for en afstemning om at hæve den nationale mindsteløn til 10 dollars, som Obama foreslår. I Seattle vil mange kunne mærke lønløftet. 29 procent af byens befolkning lever under fattigdomsgrænsen. Og efter finanskrisen i 2008 måtte folk i tusindvis forlade deres hjem og bo på gaden eller i deres biler. Den situation er fortsat til stede, men med socialisternes indsats i byrådet kan situationen ændres. De har også fokus på boligsituationen og stiller en række krav. Det var en vigtig del af valgkampen.

Mod den voksende ulighed
Baggrunden for valgsuccesen og arbejdet derefter er den voksende ulighed i USA. En stigende fattigdom, samtidig med at den øverste ene procent bliver rigere. Fattigdommen øges, fordi formuerne samler sig i toppen af samfundet. En situation, der også var baggrunden for Occupy-bevægelsens dannelse og aktiviteter. Nu fortsætter kravene og kampene i såvel byråd som uden for byrådssalen i Seattle.

Kampagnen for "15 dollars nu!" blev lanceret i januar i år og fortsætter andre steder i USA, og kravet kan blive et vigtigt tema i lokale kampe og op til efterårets valg til Kongressen. Kan det ske i Seattle, vil det også kunne ske i resten af landet, som et led i kampen mod den voksende ulighed.

Vigtigt er det også at vise alternativer til de to Big business-parties i USA. Occupy-bevægelsen viste, at dele af befolkningen, især unge, er trætte af den nuværende politiske tilstand med krise, med nedskæringer og med den voksende ulighed. Tendenser i fagbevægelsen viser det samme. Muligheden for at vinde opbakning til alternativer til de store – big business-partier, er til stede.

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com