Der findes nederlag, og så findes der nederlag. Der findes nederlag, som ryster igennem og giver energi til nye initiativer, kort sagt et midlertidigt tilbageslag. Og så findes der nederlag, som man ikke kan komme over, som varsler endnu værre nederlag i fremtiden, uanset hvad man gør.

af Benny Åsman

Kommunalvalget i Frankrig søndag den 30. marts var et nederlag af denne slags for Socialistpartiet og dermed også for præsident François Hollande. Kun nye ydmygende nederlag er i vente for hans parti, Når man bryder alle valgløfter om bedre tider, en mere retfærdig social politik og i stedet overtager højreregeringen Sarkozys politik og tromler sine egne vælgere over, så går det, som det gik.

Partiets vælgere blev hjemme. Sofavælgernes andel var endnu større end i første valgrunde med 35-40 procent i de fleste byer med op til 60 procent i en del gamle nedslidte industribyer. De af Socialistpartiets vælgere, som alligevel gik hen for at stemme, gav ofte deres stemme til højrefløjen eller Marine Le Pens Nationale Front.

I de fire byer i Nordfrankrig, hvor Front Nationale fik magten, var det i alle tilfælde på bekostning af borgmestre med rød partibog. I det sydlige Frankrig har Socialistpartiet ikke en eneste borgmester tilbage. Det er også her, Marine Le Pen fik den største fremgang og overtager magten i syv byer, i de fleste tilfælde på bekostning af den traditionelle højrefløj i UMP.

I alt overtager FN således borgmesterposten i 11 byer og bliver samtidig det største opositionsparti i 16 andre byer. Den ”blå bølge”, som Marine Le Pen kalder sin kampagne, blev trods dette ingen tsunami, ikke engang en bølge, som er tilstrækkelig høj til at kunne surfe på i særlig lang tid. Faktisk vender hendes parti tilbage til den placering, som FN havde i 1995, da Fronten vandt tre større byer og rystede hele det politiske etablissement.

Den 30. marts var der 980 byer med over 10.000 indbyggere, som valgte borgmester. Af disse vil de 11 blive ledet af en borgmester fra Front Nationale. Det kan man ikke opfatte som andet end normalt for et parti, som ligger omkring 12-20 procent i meningsmålingerne, afhængigt af hvilket valg det handler om: kommunalvalg, departementsvalg, Europa-parlamentsvalg eller præsidentvalg.

Bragt i den svenske ugeavis Internationalen 3. april 2014.

 

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com