læs mere om: Arbejdsmarked

02.06.13 | Åge Skovrind

Tip en ven      |    Print  

Arbejdsløshed: Så starter karavanen gennem Danmark

I dag starter de i Aalborg, og i den kommende uge kommer karavanen af arbejdsløse aktivister gennem en lang række byer for at slutte i København lørdag den 8. juni.

Undervejs bliver der møder, happenings, demonstrationer og aktioner, og selvfølgelig uddeling af materialer, for at sætte arbejdsløshed på dagsordenen.

Den seneste pakke aftalt mellem Enhedslisten og regeringen, som redder (nogle af) dem, der stod til at miste dagpengeretten den 1. juli, har ikke gjort behovet mindre for den rigtige løsning på arbejdsløsheden, mener Rasmus Østergaard fra Aalborg, en af initiativtagerne til karavanen.

”Regeringen gør for lidt for at skabe flere arbejdspladser, og der kommer ikke flere jobs af, at de arbejdsløse får mere pisk og færre penge. Problemet er arbejdsløsheden, ikke de arbejdsløse,” skriver Arbejdsløshedskaravanen på sin hjemmeside.

Derfor er Rasmus Østergaard ikke tilfreds med den seneste akutpakke, men han siger:

”Jeg ser det som et udtryk for, at regeringen kan presses. Og karavanen skal presse endnu mere på.”

Undervejs vil karavane-aktivisterne samle underskrifter for en forlængelse af dagpengeretten, som HK har taget initiativ til. Indsamlingens 3 krav er:
• Uddannelse skal forlænge dagpengeperioden
• Jobrotation og løntilskudsjob skal tælle som arbejde til genoptjening af dagpengerettighederne
• 26 ugers arbejde skal udløse en ny dagpengeret (ikke 52 uger som i dag)

Karavanen har fået støtte fra en lang række fagforeninger, som hjælper med overnatning, bespisning og praktiske ting i forbindelse med arrangementer i de enkelte byer.

Karavanen kører i bus mellem byerne, men går i demonstrationsmarch ind til centrum af byerne.

Sidste stop bliver København. Her starter man i parken over for Frederiksberg Slot (Roskildevej 28) på toppen af Valby Bakke lørdag den 8. juni kl. 11.00 og går herefter de sidste fem kilometer ind til centrum af København, hvor der om eftermiddagen vil være taler, musik og hygge.

Læs mere om karavanen:
https://www.facebook.com/Karavane2013?fref=ts
http://karavanen2013.dk/

Tidsplan for karavanen

2/6: Aalborg : Talere og musik: kl. 11-14 march 14-15
2/6: Ankomst Rebild: kl. 15.30 derefter march, taler, musik og overnatning.
3/6: Ankomst Randers: Talere, musik og march: kl. 10-14
3/6:Ankomst Silkeborg: kl. 15.30 derefter march, taler, musik og overnatning.
4/6: Ankomst Aarhus: kl. 13.00 og bliver resten af dagen til march, taler, musik og overnatning.
5/6: Ankomst Vejle: kl. 12.00 og bliver resten af dagen til march, taler, musik og overnatning.
6/6: Ankomst Kolding: talere, musik og march: kl. 9.30-12
6/6: Ankomst Lillebæltsbro: march 12.30-13.30
6/6: Ankomst Odense: kl. 14.30 og bliver resten af dagen til march, taler, musik og overnatning.
7/6: Ankomst Ringsted: Talere, musik og march: kl. 10-14
7/6: Ankomst Roskilde: kl. 15.30 og bliver resten af dagen til march, taler, musik og overnatning.
8/6: Ankomst København: kl. 11.00 og bliver resten af dagen til march, taler, musik og overnatning.

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 26

En ny parlamentarisk taktik for Enhedslisten?

Frem mod valget i 2011 var en af Enhedslistens paroler, at partiet ville ”trække socialdemokraterne til venstre”. På trods af at Enhedslisten fik det bedste valg for venstrefløjen i mange årtier, var det dog svært at se effekten af forsøget på at ”trække” i S. Tvært imod gennemførte Thorning-regeringerne en grundlæggende borgerlig politik, der øgede uligheden, videreførte de borgerlige regeringers økonomiske politik, solgte DONG, angreb lærerne og meget andet. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.