TILMELD SI NYHEDSBREV

læs mere om: Venstrefløj

02.02.13 | Redaktionen

Tip en ven      |    Print  

Debatmøde: ”Venstrefløjen i regering”

TransformDanmark inviterer til fyraftensmøde om "Venstrefløjen i regering" med Asbjørn Wahl, daglig leder i Alliansen for Velferdsstaten, Norge, og Finn Sørensen, MF for Enhedslisten. Torsdag den 7. Februar, kl.16:30 – 19:00 i cafeen i Støberiet, Blågårds Plads 3, 2200 Kbh. N

Venstrepartiers erfaring med regerings samarbejde har ikke været nogen succes. Det gælder både erfaringer fra Norden - Norge og Danmark er gode eksempler - som i andre europæiske lande. I Italien var det en ren katastrofe. I Danmark har vi oplevet, at en social-demokratisk ledet regering lovede progressive forandringer, men gjorde det modsatte. Den lod nyliberalismen og EU diktere politikken og tilhængerne blev skuffede, vrede eller forvirrede. Under alle omstændigheder har dette ført til en svækkelse af venstrefløjen.
Hvad kan vi lære af dette? Hvad kan vi gøre? Der er i de kommende år store udfordringer for venstrefløjen med en skærpet krise og klassekamp. Kan venstrepartierne bidrage til at ændre situationen og styrke kampen for alternativer. Skal dette nødvendigvis forgå i en regering eller er der andre muligheder?
Vi har inviteret de to indledere til at diskutere dette på et fyraftensmøde den 7. Februar. De har begge adskillige års erfaringer med den type udfordringer, som venstrefløjen står over for - især baseret på deres aktivitet i fagbevægelsen og andre sociale bevægelser.

Asbjørn Wahl har de sidste 30 år været aktiv i den norske og internationale fagbevægelse, hvor han også har haft tillidshverv, og har været med i social forum bevægelse. Han deltager nu i opbygning af AlterSummit processen, der forsøger at mobilisere og koordinere de faglige og sociale kampe i Europa til en fælles indsats.

Finn Sørensen har ligeledes en baggrund med flere årtiers faglig aktivitet, herunder også ledende poster i fagbevægelsen. Inden han blev valgt til Folketinget for Enhedslisten i 2011 var han fra 2005 næstformand i 3F’s Industri og Service København.

 

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 26

En ny parlamentarisk taktik for Enhedslisten?

Frem mod valget i 2011 var en af Enhedslistens paroler, at partiet ville ”trække socialdemokraterne til venstre”. På trods af at Enhedslisten fik det bedste valg for venstrefløjen i mange årtier, var det dog svært at se effekten af forsøget på at ”trække” i S. Tvært imod gennemførte Thorning-regeringerne en grundlæggende borgerlig politik, der øgede uligheden, videreførte de borgerlige regeringers økonomiske politik, solgte DONG, angreb lærerne og meget andet. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.