”Ny” Karl Marx-biografi er et friskt pust i rækken af biografier og udkommer på et historisk interessant tidspunkt, hvor alle synes at interessere sig for den gamle skæggede teoretiker.

af Andreas Stenberg

Biografien af David McLellan egner sig dog ikke ligefrem til ”hængekøjslæsning” eller at blive slugt på badeferien, men er derimod godt bud på til den, der ønsker studere Marx’ liv og den rejse, der førte ham frem til sine teoretiske landvindinger.

Den danske oversættelse udkommer på et historisk spændende tidspunkt. I takt med at tiden går, og den økonomiske situation ikke ser ud til at ændre sig nævneværdigt, synes folk at søge svar på, hvad der nu er blevet tidens store spørgsmål: ”Hvorfor kan vi ikke bare få styr på den økonomi?”. Måske lidt paradoksalt har det ledt alverdens borgerlige politikere og kommentatorer på sammenbruddets rand, hvor de har set sig nødsaget til at æde deres gamle stråhat og (gen)læse Karl Marx. Mest bemærkelsesværdigt kan det nævnes, at den tidligere franske præsident Sarkozy stolt lod sig fotografere med næsen dybt begravet i Kapitalen foran et stort pressekorps. Man kan da næsten sige, at de borgerlige begravede Marx, da det gik godt, men at de nu bliver hjemsøgt af hans genfærd.

McLellans biografi er faktisk skrevet i 1976. Det nye er for det første oversættelsen til dansk og for det andet efterskriftet fra 2006, kaldet ”arven fra Marx”, hvor McLellans gør status over marxismens aktualitet i det nye årtusinde samt i lyset af de østeuropæiske regimers fald. Han kommer derved hele den akademiske verdens tilbagevenden til Marx i forkøbet.

Her gemmer der sig flere skarpe formuleringer af Marx’ syn på f.eks. vækst, hvor vækst netop spiller den centrale rolle i at frigøre mennesket, således at den til stadighed kan realisere sig selv i stadig større grad, fremfor vækst for vækstens skyld. Et emne som mange ”røde” økonomer stadig kæmper med at formulere med de såkaldte ”antivæksts”-doktriner. McLellan er begejstret for Marx, og han proklamerer i afsnittet at ”[…] vi i dag alle er marxister. Vi har en tilbøjelighed til at anskue mennesket, ikke som isolerede væsner”.

Dette kan forfatteren have ret i, men om fortjenesten udelukkende kan føres tilbage til Marx er måske en kende for optimistisk. At Marx har bidraget væsentligt til dette syn er dog ingen tvivl om.

Derudover skal man dog ikke glemme, at biografien også rummer en levende skildring af Karl Marx’ eget liv på højde med f.eks. Francis Wheens biografi om selvsamme person. Beskrivelsen af Marx’ fysiske rejse fra barndomshjemmet Trier til de parisiske immigrantmiljøer bliver samtidig en skildring af den dannelsesrejse, hovedpersonen selv må igennem. Det synes, at hvert sted bidrager til at lægge fundamentet for udviklingen. For eksempel påpeger Mclellan, at Marx først rigtigt fik øjnene op for klassernes forskelligrettede interesser ved at studere ændring af loven omkring indsamling af tømmer i 1842. At Marx begynder at ændre sin holdning på netop dette tidspunkt bliver kraftigt underbygget ved brug af flere forskellige kilder. Argumentationen kan til tider godt blive lige lovlig meget af det gode, hvilket ikke nødvendigvis gør bogen dårligere, men blot en bog, som man ikke ligefrem sluger på kort tid.

Af den grund bliver biografien faktisk også mere end blot en biografi, men også en form for bibliografi over de teorier, som tegnede personen Karl Marx. Hvis man vil give sig ud i et mere dybtgående studie af Marx, så tjener denne biografi derfor rigtig godt til både at belyse teorierne, men samtidig også de begivenheder, der har spillet en rolle for udformningen af dem. Dermed bliver det også væsentlig mere levende at læse om disse teorier.

Biografien er dog alt i alt en fantastisk skildring af en af de personligheder, som har været med til at tegne verdenshistorien i det 20. århundrede, og som kommer til at tegne den i det 21. århundrede. Den lægger sig i den mere teoretiske og forklarende ende af Marx-biografierne, hvilket man ikke skal blive skræmt af, hvis man altså søger en veldokumenteret biografi og indføring i Marx.

David McLellan: Karl Marx. Oversat af Claus Bratt Østergaard. Informations Forlag, 608 sider, 399 kr.

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com