International Socialistisk Ungdomslejr bliver i år afholdt i Danmark den 22-28. juli. Vi har talt med en række af deltagerne. En af dem er Aime Jezabel, som er medlem af det Revolutionære Arbejderparti PRT i Mexico.

af Åge Skovrind

Takket være økonomisk støtte fra kammerater i Europa er hun for første gang i Europa, hvor hun ikke bare deltager i den socialistiske ungdomslejr i Danmark, men også i et LGBT-seminar og et ungdomsseminar på Fjerde Internationales kursuscenter i Amsterdam.

 

Til daglig arbejder hun halvtids som arkivar i et center for arbejderhistorie, men ellers bruger hun det meste af sin tid på feministisk arbejde. Her er det er først og fremmest kampen for fri abort og mod kvindevold, der er i fokus.

 

Om du har mulighed for at få en abort handler om, hvilken af Mexicos 32 delstater man bor i, fortæller hun:

 

Abort forbudt i 21 stater

”I 2007 fik kvinderne ret til abort i Mexico By, hvor jeg selv bor, men siden da har der været en heftig kamp mod magtfulde grupper, der arbejder for en kriminalisering. Der har der været tre initiativer for at afskaffe retten til abort, og regeringens såkaldte ”kamp mod narko”, som har stået på siden 2006, har i realiteten været en offensiv mod kvinder og indfødte,” siger Aime.

 

Situationen nu er, at abort er kriminaliseret og omfattet af straffeloven i 21 af Mexicos 32 stater, og forbuddet gælder endda også organisationer, der arbejder for retten til abort.

 

Kan man så ikke bare rejse til en af de stater, hvor det er tilladt?

 

”Jo, det er der også mange, der gør, men endnu flere gør det ikke. Der er mange forhindringer. Problemet er meget større end som så. Mange kender slet ikke til den mulighed. Desuden koster det penge at rejse, og der er meget stor pression fra den katolske kirke. Det skal ikke være op til den enkelte, men en rettighed, som tilbydes af det offentlige til alle,” fastslår Jaime og tilføjer:

 

”Officielt er Mexico en sekulær stat, men reelt har den katolske kirke meget stor indflydelse. Vi er oppe imod de politiske partier, medierne, kirken og den udbredte machismo.”

 

Machismo
Det andet store problem, som Aime arbejder med, er den udbredte vold mod kvinder.

 

”Virkeligheden er, at otte kvinder bliver myrdet hver dag, de fleste af deres mænd. Volden foregår over en bred kam, fra seksuel udnyttelse, vold på arbejdet, salg af organer, voldtægter til overlagte mord. Mange kvinder bliver brugt som kurerer i narkotrafikken og bliver myrdet, når de er blevet brugt. Der er også en bølge af migranter fra lande i Mellemamerika, som vandrer gennem Mexico på vej til USA, og disse kvinder er mere udsatte end de fleste andre.

 

Nye vinde?

Spørgsmålet er, om den nyvalgte præsident, den venstreorienterede Andres Manuel Lopez Obrador (AMLO), og hans alliance Morena vil ændre tingene til det bedre.

 

Det er bestemt Aimes håb. Den nye indenrigsminister siger, at det skal være tilladt at afbryde en graviditet de første 12 uger i hele landet, og selv om AMLOs valgalliance (”Sammen laver vi Historie) også fik et absolut flertal i parlamentet, er Aime også bekymret:

 

”Det er en meget bred valgalliance. Vores største bekymring er, at det evangeliske parti Encuentro Social er med i hans alliance og nu har henholdsvis 58 og 5 pladser i parlamentets to kamre (Deputeretkammeret har 500 medlemmer og Senatet 128). De er indædte modstandere af kvindernes ret til abort, ægteskab mellem to af samme køn, seksualoplysning og er dybt konservative,” siger Aime.

 

Hun understreger, at AMLOs alliance ikke er en bevægelse forankret i aktiviteter, men mere et netværk omkring personligheder, så det er meget broget.”

 

”Deres valgslogans var meget generelle og overordnede – for anstændighed, for demokrati, nej til korruption osv., men der er ingen intention om at gå til problemernes kerne og udfordre dem, der har magten. Den nye landbrugsminister er for eksempel kendt for et intimt samarbejde med Monsanto.

 

Nyt parti på venstrefløjen
Derfor var Aime og hendes parti heller ikke en del af AMLOS valgkampagne. De støttede i stedet den indianske kvinde Marichuy (som officielt hedder María de Jesús Patricio Martínez), der blev valgt som præsidentkandidat af 840 delegerede fra 60 indianske samfund, alle tilknyttet de Indfødtes Nationalkongres (CNI). Marichuy er naturlæge og kendt som forkæmper for menneskerettigheder. Kampagnen blev ført på et revolutionært og antikapitalistisk grundlag og prioriterede støtte til aktive bevægelser og grupper i kamp, for eksempel mod privatisering af vand og udvinding af råstoffer, for indfødte folks rettigheder og solidaritet med arbejdere i strejke. Kampagnen blev bakket op af PRT og andre dele af den yderste venstrefløj, men det lykkedes ikke at få godkendt det nødvendige antal stillere for at stå på stemmesedlen.

 

Men kampagnearbejdet er også vigtigere end selve valget og er fortsat som en bred politisk bevægelse under navnet Støttenetværk for CIG. Netværksgrupper eksisterer i de alle større byer og bakkes ikke mindst op af Folkenes og Arbejdernes Politiske Organisation (OPT). Partiet blev dannet i 2011 på initiativ fra elektrikernes fagforening og har tiltrukket mange aktive organisationer på den revolutionære venstrefløj. Også det Revolutionære Arbejderparti, som Aime tilhører, er gået med i OPT og tager aktivt del i dets arbejde på alle niveauer.

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com