Ved kommunalvalget 1. oktober fik Portugals regerende Socialistparti 38 procent af stemmerne. Det største oppositionsparti fra højrefløjen, PSD, fik kun 16 procent og måtte afgive magten i 8 byer. 45 procent stemte ikke. (1)

af Luis Branco

På trods af lokale faktorer, så kan valgresultatet selvfølgelig godt tolkes nationalt: For første gang i 32 år vandt det regerende parti kommunalvalget.

 

Sidste gang, hvor portugiserne oplevede, at regeringspartiet vandt kommunevalget, var i 1985. Socialistpartiets sejr i 2017, hvor de vandt 10 kommuner, betyder, at partiet nu er ved magten i 159 af 308 kommuner i landet.

 

Socialistpartiet på vej frem
Dette valg er det første siden parlamentsvalget i 2015, hvor PS fik færre stemmer end højrefløjen, PDS-CDS. Alligevel lykkedes det partiet at danne regering med støtte fra det portugisiske kommunistparti (PCP) og Venstreblokken. Højrepartierne PSD-CDS, der havde ansvaret for gennemførelsen af trojkaens nedskæringspolitik, havde håbet, at vælgerne ville sige nej til regeringskoalitionen. Efter højrefløjens valgnederlag meddelte PSD’s leder og tidligere premierminister, Pedro Passos Coelho, at han med øjeblikkelig virkning trak sig tilbage fra det politiske liv. (2)

 

Selv om venstrefløjen denne gang er gået frem både i procent og antal mandater, så har det ikke gavnet alle partierne lige meget. Det var kun PS, der vandt nye kommuner. PCP tabte 10 kommuner, næsten alle sammen til PS – især i Alentejo, PCP’s historiske højborg – og Venstreblokken er endnu ikke ved magten nogen steder.

 

Positive resultater for Venstreblokken
For Venstreblokken var resultatet positivt, selv om fremgangen var moderat. Blokken fik en stemmefremgang (+ 50.000) og antallet af kommunalbestyrelsesmedlemmer voksede fra 100 til 125, antallet af sognerådsmedlemmer (freguesia) fra 138 til 213, og antallet af viceborgmestre fra 8 til 12.

 

De centrale temaer i Venstreblokkens kampagne, baseret på lokale kampe, var gennemsigtighed, forsvar for fællesområder og beskyttelsen af miljøet, styrkelsen af social-, sundheds- og undervisningsområdet, og et stop for løs- og deltidsansættelser for offentligt ansatte.

 

I erkendelse af, at der stadig ligger et stort og vigtigt arbejde foran med hensyn til udvikle Blokkens lokale tilstedeværelse, fremhævede Catarina Martins, Blok-koordinator, valget af en kandidat fra Venstreblokken, Ricardo Robles, som rådmand i Lissabon for første gang. (3)

 

Den politiske situation i Lissabon er den samme som i 2007. Borgmesteren, Fernando Medina, har brug for Venstreblokkens repræsentanter for at have flertal i borgerrepræsentationen. Ricardo Robles har gennem hele valgkampen fremlagt betingelserne for, at Lissabon kunne blive i stand til realisere den samme aftale, som der var tale om på nationalt plan: et moderat lejeboligprogram, opførelser af snesevis af vuggestuer, en vækst i skolernes budgetter, udvikling af den offentlige transport. Resultatet af de forhandlinger, der skal finde sted i de kommende uger, kan, hvis der opnås enighed om en aftale, blive en viceborgmesterpost til Venstreblokken. (4)

 

Luis Branco er medlem af Venstreblokken og den portugisiske sektion af Fjerde Internationale, tidligere PSR. Han er ansvarlig for publikationer og udgiver af esquerda.net, Venstreblokkens nye portal.

 

Noter:

 

(1) Francisco Loucã, Venstreblokkens historiske leder, bemærkede, at “den forøgede valgdeltagelse er et godt tegn, men den er stadig for lav, og der bliver altid grædt mange krokodilletårer. Valglisterne er ikke blevet opdateret, sådan at valgdeltagelsen undervurderes, og det politiske system har ikke været i stand til at skabe den tillid og mobilisering, som kræves i et demokrati.”

 

(2) “PSD er gået tilbage, og PS er gået frem. I Lissabon og Porto å PSD på omkring 10 procent, hvorimod PS styrkede sit flertal. For PSD-lederen Passos Coelho er det meget problematisk, fordi han har udvalgt kandidaterne.” (Francisco Loucã)

 

 

(3) “Venstreblokken gik frem der, hvor den havde størst behov for at vinde, med valget af flere medlemmer af borgerrepræsentationen i Lissabon og andre byer, hvor det ville være meget vigtigt at få flertal. Det skal bemærkes, at Blokken i Lissabon tog en chance med en næsten ukendt spidskandidat, der viste sig at være tilliden værd og i stand til at mobilisere. Hvis der er en lektie at lære for partiet, så er det, at åbenhed og vilje til fornyelse har betydet en styrkelse.” (F.L.)

 

 

(4) “Fernando Medina, PS-kandidaten i Lissabon, har måttet finde ud af det sammen med venstrefløjen, trods en komfortabel sejr, og forhandlingerne vil blive vanskelige. PCP må indgå alliancer med venstrefløjen mange steder. Og Venstreblokken må lave et systematisk lokalpolitiskarbejde, fordi flertallet nu er på spil på mange rådhuse. Nok er PS-BE-PCP- flertalssamarbejdet generelt styrket på grund af højrefløjens nederlag, men der ligger også et stort arbejde forude, som vil kræve mange forhandlinger og måske også politiske spændinger mellem parterne. Sådan er livet, som en tidligere premierminister sagde – det er sådan, det er!” (F.L.).

13. oktober 2017. Oversat fra International Viewpoint af Niels Overgaard Hansen

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com