I slutningen af marts rejste en lille Enhedslisten-delegation anført af Søren Søndergaard og Nikolaj Villumsen til Diyarbakir i Nordkurdistan for at mødes med kurdiske kammerater og for at deltage i nytårsfejringen, Newroz.

af Asbjørn Bang

Her kom vi helt tæt på de vanskeligheder og aktuelle kampe, kurderne på tværs af landegrænser står overfor: kampen mod fascisterne fra Islamisk Stat, styrkelsen af det kurdiske mindretal og kampen for selvstændighed. Samtidig blev delegationen vidne til en massiv manifestation af kurdernes politiske engagement og kamp for et frit Kurdistan.

Nytår på kurdisk
Om formiddagen den 21. marts stod en lille flok fra Enhedslisten sammen med mere end en million kurdere på Newroz-pladsen i Diyarbakir. Årsagen var, at Enhedslisten havde arrangeret en tur (for egen regning) til Nordkurdistan, som ligger i Tyrkiet. Under en grå himmel blev vi så vidne til en af de største politiske manifestationer, vi nogensinde har deltaget i. Newroz, som betyder ”ny dag”, er en ældgammel højtid og fejres af kurdere over hele verden.

Ved festlighederne i år var den politiske natur ikke til at tage fejl af. For i den moderne Tyrkiske Republik har staten i vid udstrækning forsøgt at undertrykke kurdernes kulturelle rettigheder og dermed også retten til at fejre Newroz. Det er sket, med det bevidste formål at stække det kurdiske mindretal. Derfor bruger det kurdiske mindretal i høj grad Newroz til at give udtryk for modstanden mod undertrykkelsen af kurderne. Overalt i den enorme folkemængde vajede de kurdiske faner i rød, gul og grøn, side om side med flag, der hædrede PKK, og de syrisk-kurdiske guerilla-styrker, i hhv. YPG og YPJ. Folk stod som sild i en tønde bag det hegn, der adskilte sceneområdet fra de hundredtusinder, der var mødt op for at markere nytåret. Vi så måbende til, mens hegnet foran scenen væltede og tusinder strømmede helt frem til scenekanten.

Omtrent på det tidspunkt gik det op for alle os danskere, at vi befandt os midt i en historisk begivenhed. Og bedst som en ældre dame havde fået budt op til en kurdisk kædedans, lækkede de mørkegrå skyer, og regnen faldt over Newroz-pladsen. Overalt skød paraplyer op og formede et spraglet, bakket landskab foran den store scene. På trods af den silende regn var menneskemængden urokkelig, og folk forsøgte faktisk stadig at komme ind på pladsen. For en af dagens taler var nemlig af ganske særlig karakter.

Den var forfattet af PKK’s leder, Abdullah Öcalan, som har siddet fængslet siden 1999. I talen opfordrede Öcalan blandt andet til en permanent fredsaftale mellem den tyrkiske stat og de væbnede kurdiske styrker. Han foreslog en fredskongres, med deltagelse af alle parter i konflikten, hvor man ville kunne enes om en varig fred. Akkurat som talens første ord blev råbt ud over Newroz-pladsen, tittede solen frem, mens tilhørerne brød ud i ekstatisk jubel. Røgen og flammerne fra det kæmpemæssige Newroz-bål steg til vejrs midt i menneskevrimlen. Så mange mennesker, alle med det samme ønske: en ny dag, et frit Kurdistan.

Hjælp til Kobane og valg i Tyrkiet
Fejringen af Newroz blev kulminationen på en tur, hvor der var arrangeret møder både med de pro-kurdiske regionale og nationale partier samt repræsentanter for kvinde- og fagbevægelsen i Nordkurdistan. Alle steder stod kampen for Kobane og det kurdiske sammenhold højt på dagsordenen. Repræsentanter fra kvindebevægelsen kunne berette om de fremskridt, man har gjort i Kurdistan, men de lagde også vægt på de udfordringer, den kurdiske kvindekamp står overfor i et traditionelt set meget patriarkalsk samfund. Et andet møde var med Firat Anli, som er overborgmester i Diyarbakir. Han kunne fortælle, hvordan de kurdiske områder ofte bliver forbigået, når der skal uddeles ressourcer til regioner og kommuner i Tyrkiet.

Til sommer er der valg i Tyrkiet, og det bliver et valg, der meget vel kan blive skelsættende for den kurdiske kamp. Det kurdiske mindretal har samlet sig bag det nye parti HDP (Halkların Demokratik Partisi, Folkets Demokratiske Parti). HDP har en bred parti-platform, som fokuserer på minoriteternes rettigheder, og med dette initiativ vil de forsøge at opnå valg til det tyrkiske parlament. Selvom Tyrkiet har en høj spærregrænse på hele 10 procent (netop for at holde mindretallene uden for indflydelse), viser de foreløbige meningsmålinger, at det pro-kurdiske HDP faktisk har en reel chance for at nå over spærregrænsen. På grund af de stramme valgregler har mindretallene i Tyrkiet hidtil satset på uafhængige kandidater. Skulle HDP have held til at opnå valg, vil det imidlertid udfordre Erdogans regime. For det kurdiske spørgsmål forsøger Erdogans nationale regering i vid udstrækning at få lagt låg på.

For eksempel erklærede præsident Erdogan i et interview umiddelbart inden Newroz, at det ”kurdiske problem” for længst er løst. Men turen viste, at situationen i Kurdistan står i skarp kontrast til Erdogans udlægning. Især kurdernes kampe mod den fascistiske bevægelse Islamisk Stat i Syrien sætter i øjeblikket sine mærker i forholdet mellem kurderne og den siddende regering. For mens de tyrkiske myndigheder ikke har formået at bremse islamistiske Syriens-krigere ved grænsen, så har man til gengæld været meget tilbageholdende med at bistå kurderne.

Af frygt for at de revolutionære ideer fra Rojava (Vestkurdistan) skal sprede sig til det nordlige Kurdistan, gør de tyrkiske myndigheder det svært for nødhjælpskonvojer at nå frem til Kobane og de omkringliggende kurdiske byer. Og netop her var én af de oplevelser, der gjorde størst indtryk. Ved Newroz-fejringen i Suruç (ved grænsen til Syrien), hvor vi markerede nytåret samme med tusinder af kurdere, havde tyrkiske soldater taget opstilling på bakkedraget mellem os og Kobanes ruiner. Syd for grænsen kæmper de kurdiske guerilla-styrker endnu for at forsvare de syrisk-kurdiske selvstyreområder mod Islamisk Stat. Mange af dem, der deltog i Newroz ved grænsen, havde familie på den anden side.

Behov for yderligere solidaritet
Ved vores månedlige møder i Enhedslistens nyoprettede Kurdistan Solidaritetsgruppe, KSG, diskuterer vi den aktuelle situation Kurdistan og den omkringliggende region. Ud over relevante oplæg og diskussioner organiserer gruppen støtteinitiativer for kurdernes kamp. Kurder-problemstillingen er i høj grad en levende diskussion, og det er vigtigt også i fremtiden at følge og støtte kurdernes kamp.

Asbjørn Bang er medlem af Enhedslisten og deltog i Enhedslistens tur til Kurdistan


Læs også Alex de Jongs grundige analyse (på engelsk) af PKKs udvikling

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com