Fredag starter enhedslistens årsmøde, og endnu en gang er der lagt op til nogle vigtige debatter. To slående emner, der presser sig på, er Enhedslistens strategi i forhold til den finansielle krise og i forhold til udsigten til en ny regering. Krisen vælter ikke kapitalismen af sig selv og en ny regering kommer ikke til uden enhedslisten – derfor er dette årsmøde så vigtigt.

af SAP's Forretningsudvalg

Når krisen kradser og kapitalismen viser sit sande jeg, er Enhedslisten vigtigere end nogensinde før. Systemet er i krise, og kun Enhedslisten kan fremstille de problemer, der er både grundlæggende og uundgåelig for
kapitalismen.

Samtidig er det en kæmpe chance for at stille nogle krav, der er fornuftige i en krisetid, men samtidig presser systemet længere end det kan holde. Og det må Enhedslisten holde fast i.

Det er derfor vigtigt, at Enhedslisten i weekenden tager stilling til, hvilken rolle vi ønsker at spille i det politiske spillerum, som en finansiel krise giver den antikapitalistiske venstrefløj. Det må indebære, at vi holder fast i, at statslige indgreb og keynesianistiske redningsplaner kan gavne almindelige mennesker her og nu, men at det først og fremmest er foranstaltninger, der sættes i værk for at redde systemet som sådan.

Mange flere og mere radikale tiltag kan implementeres, som i langt højere grad tilgodeser den almindelige befolkning, og som undgår de udsving, som systemet ikke kan undgå.

Det må altså være Enhedslistens opgave, at fremstille selve systemet som årsag til krisen, men også samtidig huske, at de krav, vi som parti fremfører, skal skubbe til systemet.

Det er netop nu, hvor systemet virkelig viser sin mørke side, at vi kan fremsætte krav, som virker rimelige for den almindelige befolkning – fx at ansatte får en indsigt i virksomheders regnskaber eller får demokratisk kontrol med virksomhedernes prioriteringer – men som samtidig ikke er mulige at gennemføre uden et
grundlæggende opgør med samfundets økonomiske konstruktion.

Igennem de krav får man for alvor vist, at det kapitalistiske system ikke fungerer – ikke bare sagt, at det er sådan verden forholder sig.

Den økonomiske krise har betydning for befolkningens syn på samfundets prioriteringer – overalt tager meningsmålingerne et sving til venstre, og det gælder også Danmark. Krisens konsekvenser for almindelige menneskers økonomi og dagligdag betyder, at holdningerne skifter, og at vi nu endelig kan se muligheden for en anden regering.

Men med SF’s sving mod højre, er Enhedslisten efterhånden nu den eneste vægt, der kan trække politikken på
Christiansborg mod venstre. Og i tråd med en antikapitalistisk kritik af krisen, må vi også fastholde vores antikapitalistiske kritik af en siddende regering – også selvom den hedder noget andet.

Enhedslistens folketingsgruppe kan ikke presse S og SF til at holde sig på måtten, eller sørge for, at de ikke viderefører en nyliberalistisk politik. Kun partiernes eget bagland i befolkningen kan sørge for dette – og det må
Enhedslisten bakke op om. Kravene fra bevægelserne må ikke kun være, at en ny regering skal træde til, men at en ny regering også skal ændre politik.

Det er essentielt, at Enhedslisten, som den aktivistorganisation vi er, opfordrer bevægelserne som sådan til at stille de krav, og at Enhedslistens aktivister i bevægelserne dermed aktivt bakker op om, at kravene skal igennem.

Enhedslistens medlemmer – som medlemmer af og aktivister i organisationer og netværk – må samle sig om krav om et reelt skift i politikken, når regeringen består af en anden bogstavkonstellation.

Sagt anderledes må Enhedslisten fastholde sin rolle som det parti, der fremfører bevægelsernes krav i Folketinget, og samtidig via medlemmernes aktive rolle i bevægelserne sørge for, at man ikke her glemmer, hvilken kritik man har haft af den siddende regering – for den kritik må fastholdes, hvis, og når, den bliver videreført af nye ministre.

Groft sagt handler debatten om, hvad et revolutionært politisk parti er. Og Enhedslisten må beslutte sig for, at vores funktion som parti handler om meget mere end magt og mandater.

Enhedslisten er uløseligt forbundet med og integreret bevægelserne og det politiske arbejde, der involverer almindelige mennesker, som ikke har en daglig kontakt til Christiansborgs mødelokaler. Derfor må Enhedslisten ikke blive skræmt af tilbagegang i meningsmålinger, når S og SF går frem i selvsamme.

Enhedslisten har en kæmpe opgave foran sig med krisen og en potentiel ny regering, og det er ikke nogen nem opgave. Årsmødet må blive brugt til at samle partiet om den, og vise os som et karakterfast, antikapitalistisk og bredt parti. Vi skal styrke Enhedslisten som aktivistorganisation og som parti.

Godt årsmøde!

SAP’s forretningsudvalg, 7. maj 2009

Bliv medlem af SAP!

SAP er en revolutionær socialistisk organisation. Vi arbejder som en del af Enhedslisten og SUF på at opbygge og styrke disse organisationer. Målet er at skabe et aktivt handlende parti og ditto ungdomsorganisation, der bidrager med handlingsforslag og politiske perspektiver til de aktuelle sociale mobiliseringer og ved en egentlig samfundsomvæltning.
SAP er også den danske afdeling af 4. Internationale, en global organisation for revolutionære socialister.
Læs mere på www.sap-fi.dk og www.socialistiskinformation.dk
Vær med i arbejdet – bliv medlem af SAP – kontakt os på: sap@sap-fi.dk

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com