Tema: Østeuropa

Millioner af polakker demonstrerede og mange blev væk fra arbejde eller skole den 3. oktober i en landsomfattende ”sorte mandag-aktion”, i protest mod forslaget om et totalt forbud mod abort. En massiv kampagne har tvunget den konservative regering til at opgive forslaget – indtil videre.

Læs mere
14.
oktober
2016

En bred bevægelse er vokset frem mod regeringens nyliberale politik. I juni vedtog parlamentet en ny arbejdsmarkedslov.

Læs mere
20.
august
2016

I midten af juli blev en af hovedgaderne i Kiev omdøbt til Stepan Banderas Avenue, til minde om den ukrainske fascistleder, der myrdede titusindvis af jøder, polakker og socialister under Anden Verdenskrig. Håkan Blomquist skriver her om, hvorledes skurke og helte bytter plads i historien.

Læs mere
14.
august
2016

Gyozo Lugosi er en af de ledende kræfter i det uafhængige venstrefløjstidsskrift Ezmelet. I dette interview fortæller han om situationen i landet.

Læs mere
24.
maj
2016

Polens nye stærkt højreorienterede Lov og Retfærdighedsparti (PiS) har på kort tid inde i regeringsperioden ændret i fundamentale retssikkerhedsmæssige foranstaltninger. Regeringen har pillet ved forfatningsdomstolens funktion og sammensætning og samtidig indskrænket polsk stats-tv og -radios uafhængighed. Det har medført kritik fra Europarådet og EU.

Læs mere
2.
februar
2016

Den lettiske enhedsliste Saskaņas Centrs blev den store vinder i lokalvalget den 1. juni.

Læs mere
27.
juni
2013

I Slovenien spreder opstanden sig. Fagforeningerne har spillet en afgørende rolle i modstanden mod de forskellige angreb på de sociale goder. bl.a med en demonstration med over 30.000 deltagere mod skatteændringer, der især tilgodeser de rigeste.
Af Lucien Perpette i International Viewpoint, februar 2013.

Læs mere
3.
marts
2013

Daniela Manske beskriver i det britiske “Socialist Review”, hvordan Europas romaer står over for en bølge af rascistiske angreb. Undertrykkelsen af Europas største minoritet er ikke noget nyt fænomen, men i tråd med at den økonomiske krise uddybes, bliver kampen mod anti-roma rascisme en afgørende opgave for socialister.

Læs mere
22.
januar
2012

Efter Vaclav Havels død bliver han og bevægelsen Charter 77 taget til indtægt for en unuanceret antikommunisme. Fløjlsrevolutionen indeholdt også krav om en demokratisering blandt andet med arbejderråd, og Alexander Dubcek var tidligere leder af kommunistpartiet. Det skriver den belgiske journalist Jean-Marie Chauvier i International Viewpoint. Engelsk.

Læs mere
15.
januar
2012

Ved præsidentvalget den 20. juni har de polske vælgere for første gang i årtier muligheden for at stemme på en anti-kapitalistisk kandidat.

Læs mere
29.
maj
2010
category.php