Tema: Historie

Ind imellem sker det, trods kapitalistiske og racistiske forvrængninger, så kan vores kultur komme op med noget, som på en ganske veltalende og unik måde fortæller noget om den tid, vi lever i. I dette tilfælde tænker jeg på en fantastisk dokumentarfilm, som for nylig er udsendt – ”I AM NOT YOUR NEGRO”, af Raoul Peck, en anerkendt haitiansk instruktør med flere store film bag sig. Dette sidste værk er afgjort værd at se.

Læs mere
8.
oktober
2017

Vi bringer i vores serie om 100-året for den russiske revolution denne tekst af Michel Löwy. Den er skrevet som forord til en genudgivelse af essayet “Resultater og perspektiver” af Lev Trotskij, som oprindeligt udkom året efter den russiske revolution i 1905, der ofte omtales som ”generalprøven” for begivenhederne i 1917.

Læs mere
7.
oktober
2017

Paul le Blanc præsenterede den 13. maj sit bidrag til en ny antologi om den russiske revolution fra forlaget Solidaritet.

Læs mere
13.
maj
2017

Medens mange socialister var til Enhedslistens årsmøde, samledes en mindre skare – heriblandt et par af årsmødets internationale gæster, 400 meter derfra til en bogreception i Solidaritetshuset. Her talte Paul le Blanc, en af bidragyderne til bogen “1917 – revolution og kontrarevolution i Rusland”.

Læs mere
13.
maj
2017

Revolutionen i 1917 var en social revolution på alle leder og kanter – også på familieområdet.

Læs mere
1.
april
2017

Lørdag den 6. maj kl. 9 – 17 er der igen Arbejderhistorie-festival. Festivalen byder på et omfattende foredragsprogram med mere end tyve fortællinger fra arbejderbevægelsens faglige, politiske, sociale og kulturelle historie.

Læs mere
17.
marts
2017

Blandt de mange problemer som kræver menneskehedens opmærksomhed i vor tid, er problemerne i de seksuelle relationer uden tvivl et af de mest afgørende. Der findes intet land hvor spørgsmålet om seksuelle relationer ikke er ved at blive et påtrængende og brændende emne. Menneskeheden gennemlever i dag en akut krise i sexlivet, som vil blive endnu mere usund og skadelig hvis den bliver langvarig og trækkes ud.

Læs mere
18.
februar
2017

Jeg går rundt i et par boghandler for at finde en bog til et af mine børnebørn. Kigger på adskillige, der uden tvivl vil blive godt modtaget. Men denne gang må det gerne være en lidt mere radikal af slagsen. Jeg leder forgæves. Måske de radikale, socialistiske børnebøger kun bliver lavet i perioder med bevægelser, aktioner – ja, revolutioner.

Læs mere
18.
februar
2017

Den polske revolutionære Rosa Luxemburg skrev, at menneskeheden står over for et valg – enten kapitalismens fortsatte barbari eller den revolutionære omdannelse af samfundet, så der kan skabes en verden, som er til at leve i. Dette valg falder skarpt i øjnene i årene mellem 1914 og 1917 – i skikkelse af Første Verdenskrigs massemyrderier.

Læs mere
4.
februar
2017

Den russiske revolution i 1917 er en påmindelse om, at de kampe, der ændrer verden, ofte finder sted der, hvor man ikke forventer det – hvor mulighederne for succes synes mindst gunstige.

Læs mere
21.
januar
2017
category.php