I 2013 kom Socialistisk Information for alvor på Facebook.
Her er en samling af de artikler, der blev mest læst og delt i løbet af 2013. God fornøjelse og et forsinket godt nytår fra SI’s redaktion.

 

Efter S-fallit: Winter is coming
Dansk politik genkalder et tema fra tv-serien ”Game of Thrones”. Vævet ind i et kulørt kludetæppe af historier, personer, interesser og manipulationer er der som en rød tråd en forventning om, at en hård og langvarig vinter er på vej.

Nej til privatisering: Jorden til dem, der dyrker den
Jorden er en kilde til rigdom for de få, både her og på den anden side af kloden. Men både her og der tager folk sagen i egne hænder.

Udstilling: Multikunstneren Yoko Ono på Lousisiana

En berømthed – i hvert fald for nogle – udstiller i disse måneder på Louisiana. Multikunstneren Yoko Ono er her med en lang række af hendes værker gennem de sidste 50 år. Og må man tænke – er hun virkelig blevet 80 år, hende mange af os kender som John Lennons kone.

Solidaritet: Arbejdsløse danner aktionsnetværk
”Jeg er da begyndt at frygte, at der ikke er plads nok,” siger Jeppe Rohde fra initiativet Solidaritet eller Frit Fald. Den 26. januar har de indkaldt til landsdækkende stormøde for en solidarisk arbejdsløsheds-politik.

Midtvejsstatus: Thorning-regeringen kører i et sort spor
Den længe ventede regeringsrokade blev annonceret i den forgangne uge. Det er tid til forandring, lyder det. Ifølge flere interviews og analyser skal regeringsrokaden ikke blot bruges til at skaffe regeringen af med upopulære ansigter. Den skal angiveligt også bruges til at indvarsle en ny kurs for regeringen. Det må man da håbe! For et hurtigt blik på Thornings ”track record” viser, at hvis regeringsrokaden virkelig skal blive til et kursskifte – og ikke blot et hamskifte – så kræver det en helt anden politik.

Både/og eller enten/eller: Rådsdemokrati vs. parlamentarisme
Enhedslistens debat om et nyt principprogram kommer også til at handle om forholdet mellem rådsdemokrati og parlamentarisme. Står det repræsentative parlamentariske demokrati i modsætning til et samfund med folkelige magtorganer, hvor man udøver en direkte magt over sin arbejdsplads eller lokalområde – og måske hele samfundet, eller kan de to forenes?

Revolution: Modstandens bog
En bog kommer nærmest som bestilt til Enhedslistens principprogramdebat og efter sidste sommers agurketidsrevolutionsdebat i medierne. ”Revolution – masser af modstand” hedder bogen.

Enhedslistens årsmøde: Demokrati eller revolution på dagsordenen?
Kommentar fra SAPs Forretningsudvalg

Arbejdsløshed: Mere jobrotation hjælper ledige
Send medarbejderne på kursus og ansæt i mellemtiden en arbejdsløs kollega til at overtage jobbet. Det er enkelt og til fordel for alle parter. Mere jobrotation er et godt redskab mod ledigheden, men ingen mirakelmedicin.

Lockout: Kampen om den offentlige mening
Lærerkonflikten går nu ind i sin tredje uge, og foreløbig er en afslutning ikke i sigte. Med omkring 50.000 deltagere i demonstrationen på Slotspladsen sidste torsdag viste lærerne og mange andre, at vi ikke bøjer nakken. Men efterhånden som strejkekasserne tømmes, trænger et spørgsmål sig på: Hvad er strategien for at vinde konflikten?

Grækenland: Syrizas ledelse udfordret fra venstre
I starten af december holdt Syriza – venstrefløjs-koalitionen, som var tæt på at vinde det seneste parlamentsvalg, en konference som første skridt i en proces for at danne en mere samlet organisation.

Portræt: Historien om en revolutionær
”Jeg er trotskist, og har altid været trotskist”. Med disse ord indledte Ib Olsen sit indlæg på Enhedslistens Årsmøde. Bag dette udsagn ligger 63 års politisk arbejde. Som 15-årig meldte Ib sig ind i DKU, efterfulgt af eksklusion, fordi han gik sine egne veje. Efter fængselsstraf for militær ulydighed emigrerede Ib til Argentina.

Kommentar: De usynlige dødsfald
Sagerne om de tre medicinforårsagede dødsfald på Glostrup og Hillerød lukkede psykiatriske afdelinger i begyndelsen af 2013, har skabt fornyet debat om dødsfald og overmedicinering i psykiatrien. Fælles for disse sager er, at de afdøde faktisk blev obduceret og man konstaterede at kombinationen af forskellig psykiatrisk medicin var årsagen til dødsfaldene.

Italien: Vend siden og skriv en ny bog
Krisen i arbejderbevægelsen og på den italienske venstrefløj har rejst en grundlæggende debat i Fjerde Internationales sektion om de politiske perspektiver.

Opslået i Interne sider

single.php