Brasilianske byer blev delvist lammet fredag den 28. april, da landet oplevede sin første generalstrejke i mere end to årtier.

af BBC News

Millioner af arbejdere, inklusive de ansatte i den offentlige transport og lærere, var blevet opfordret til at deltage af fagforeninger og folkelige organisationer.

De protesterende går imod præsidentens forslag til pensionsreformer.

Præsident Michel Temer hævder, at reformerne er nødvendige for at overvinde recessionen.

"Det bliver den største strejke i Brasiliens historie", sagde Paulo Pereira da Silva, præsident for fagforbundsgruppen, Forca Sindical.

Der finder demonstrationer sted over hele landet, og arrangørerne siger, at de går efter at lamme de større byer i stedet for at gå efter de små byer og landdistrikterne.

Deltagerne er imod regeringens foreslåede ændringer af pensionen, som skal til afstemning i Kongressen i næste uge (uge 19, red) og den kan ændre minimumspensionsalderen for mænd til 65 år og 62 år for kvinder. Offentligt ansatte har hidtil kunnet gå på pension langt tidligere.

Et forslag i kongressen, der skal svække arbejdslovgivningen er også fremsat tidligere i denne uge, og landet oplever en korruptionsskandale i stadig udvikling, en skandale, der er forbundet til mange top-politikere, hvad der yderligere forstærker offentlighedens utilfredshed.

Nogle demonstranter opsatte vejspærringer i forskellige byer, inklusiv Rio de Janeiro, Sao Paulo, Belo Horizonte og Brasilia.

Vejen til Sao Paulos internationale lufthavn var blandt de veje, der blev blokeret af brændende bildæk, tidligt om morgenen.

Meningsmålingerne antyder, at præsident Temer er yderst upopulær, men indtil nu err han endnu ikke blevet mødt med massedemonstrationer som fredagens strejke.

Mange både offentlige og private skoler er lukkede over hele landet. I Sao Paulo – landets største by – fungerer det meste af tog- og busdriften ikke. Der er få mennesker i gaderne og det opleves som en feriedag.

Regeringen siger, at det nuværende pensionssystem ikke kan opretholdes, og at det trækker hele økonomien ned. Fagforeningerne siger, at præsidenten ønsker at Brasiliens fattige skal betale prisen for landets økonomiske nød.

Uanset hvordan det går med deltagelsen i protesten, så ser Temer stadig ud til at stå stærkt i kongressen. Tidligere på ugen vandt han en afstemning om hans arbejdsmarkedsreformer med en større margin end nødvendigt.

Det har været kendetegnende for præsidenten: En præsident, der er upopulær blandt befolkningen, men i stand til at få gennemført ting i kongressen.

En talsmand for den Anglikanske Kirke i kystbyen Recife, sagde til BBC, at kirken også ville deltage i strejken.

"Officielt har kirken indtaget den stilling, at man opfordrer sine medlemmer til at tage del i protesten, fordi den forstår den politiske situation", sagde han og refererer til bekymringer over levestandarden.

Præsident Temer siger, at beskæringen af pensionsydelsen og den øgede tilbagetrækningsalder vil udbedre den finansielle situation i landet, nu hvor det gennemløber den værste nedtur i mere end hundrede år.

Præsidenten siger, at nedskæringerne er påkrævede for at undgå fremtidige kriser, som dem, der har ramt Portugal, Spanien og Grækenland.

Landet er også ramt af voksende arbejdsløshed.

Regeringens nyeste statistikker fortæller, at mere end 14 millioner brasilianere er arbejdsløse.

BBC News, 28. april 2017

 

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com